Česko poskytne Turecku 10 milionů korun na řešení uprchlické krize

Na pomoc s uprchlíky Česká republika přispěje Turecku částkou 400 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 10 milionů korun. Pro Český rozhlas to uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za ČSSD. Celkem má Evropská unie poskytnout Turecku v přepočtu asi 81 miliard korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

„Je to z rozhodnutí vlády, že poskytneme tyto peníze. Tady jsme proto, abychom se seznámili s tím, na co je ty prostředky nejvíce potřeba. Jestli je bude lepší použít na humanitární účely nebo je lépe využije pobřežní stráž,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za ČSSD.

Šéf české diplomacie je aktuálně v Turecku na zahraniční návštěvě. V provincii Izmir se chce seznámit s aktuální situací na námořní hranici mezi Tureckem a Řeckem. Peníze prý budou použity dle aktuální situace i potřeby.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU poskytne Turecku tři miliardy eur na zmírnění uprchlické krize. Situaci v zemi sleduje zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš

Například z řeckého ostrova Chios téměř nepřetržitě vyplouvají lodě s běženci ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a dalších zemí směrem do Turecka.

„Za cestu do Evropské unie aktuálně zaplatí 800 až 1000 dolarů. Je to levnější kvůli chladnějšímu počasí a nebezpečí,“ říká zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš, který celou situaci sleduje u turecké obce Cesme.

Turečtí policisté na asi padesáti místech kontrolují běžence častěji než dříve. Přesto jim nechtějí v cestě bránit.

„Na druhé straně na situaci vydělávají pašeráci miliony dolarů. V uplynulých týdnech se policii podařilo zadržet na 3600 pašeráků. Jsou to prý jen malé rybky, pašerácké nitky údajně sahají až do pater politiky, což je podle evropských představitelů nepřípustné,“ dodává Mikoláš.

Česká republika tak patří k prvním zemím Evropské unie, která Turecku poskytne finanční prostředky na zlepšení situace syrských uprchlíků. Těch se v této zemi nyní nachází na 2 miliony a 200 tisíc.

Brusel celkem slíbil pomoc ve výši tří miliard eur, z nich ale Ankara zatím nic nedostala.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme