Orel versus dron. Britové zvažují nasazení dravých ptáků proti nové zbrani zločinu

Britská Metropolitní policie možná v dohledné době založí novou jednotku. Její členové by měli minimálně jednu zásadní výhodu – nemuseli by pobírat plat. Policii by totiž mohli posílit cvičení draví ptáci, jako například orli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orel skalní

Orel skalní | Foto: Rostislav Stach

Jejich úkolem by byla likvidace dronů, které podsvětí stále častěji používá k trestné činnosti. Na ostrovní policii velmi zapůsobily testy, které s dravci podnikají jejich nizozemští kolegové.

Drony v nesprávných rukou totiž v Británii představují větší problém, než bychom si mysleli. Podle policie je začaly hojně používat gangy, které vykrádají nemovitosti. Dron jim poskytne lepší informace o tom kterém bytě nebo domě než sebelepší tipař.

Nečekejte bernardýna, záchranu v horách může přivézt dron. Testují ho v Krkonoších

Číst článek

V loňském roce také britská vězeňská služba evidovala devět případů, kdy se pomocí dronů pokusil kdosi propašovat zakázané předměty do nápravných zařízení. V Manchesteru ostraha věznice malý bezpilotní stroj „zachytila“, byly v něm drogy, mobilní telefony a SIM karty.

Navíc panují obavy, že by drony mohli použít teroristé. Jen poslední měsíce přinesly čtyři vážné incidenty, kdy dron jen těsně minul startující nebo přistávající dopravní letadlo u jednoho z britských letišť.

Dravý pták proti bezpilotnímu stroji

Namístě je otázka, zda nasazení orlů proti dronům nebude pro krásné opeřence s drahým výcvikem příliš nebezpečné. Aby dravci vyšli bez úhony, je i cílem zmíněných testů nizozemské policie a společnosti s názvem Guard from Above (Ostraha shůry).

Orli prý mají takový cit, že se vyhnou rotorům bezpilotního letounu a přitom ho dokážou dostat z oblohy. Výcvik jim má vštípit, aby dálkově ovládaný dron považovali za kořist.

Výsledky jsou údajně tak impozantní, že se touto cestou chce vydat i šéf Metropolitní policie, sir Bernard Hogan-Howe.

Dron - příklady možného využití | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme