Slovenské sestry ukončily protest, některé už nemocnice zpátky nechtějí

Stovky zdravotních sester na Slovensku ukončily svůj protest. Po hromadných výpovědích se ale nemají kam vrátit, nemocnice si za ně mezi tím našly náhradu. Sestřičky, které si chtěly vymoci lepší podmínky, jsou tak v patové situaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní otevření nově zrekonstruované dětské části nemocnice Motol.

Slavnostní otevření nově zrekonstruované dětské části nemocnice Motol. | Foto: Filip Jandourek

Výpověď vloni v listopadu podalo více než tisíc zdravotních sester a porodních asistentek. Na vytvoření dostatečně silného tlaku na vládu to ale bylo málo.

Svým odchodem sestry nezpůsobily takovou situaci, aby ohrozily chod nemocnic. S premiérem Ficem se proto nakonec domluvily, že se vrátí zpět do práce.

„Souhlasíme s návrhem předsedy vlády Roberta Fica, aby se všechny sestry ve výpovědi vrátily zpět na svá původní pracovní místa,“ potvrdila za všechny zdravotní sestry Monika Kavecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenské zdravotní sestry ukončily protest, teď mají problém vrátit se do práce. Situaci sleduje zpravodaj Petr Vavrouška

Nemocnice, ve kterých sestry podaly výpovědi, počítaly s tím, že už se nevrátí, a našly si za ně mezi tím náhrady. Zpět teď vezmou jen některé.

„Sestry podaly svoje výpovědi individuálně a i v této chvíli při přijímání nových zaměstnanců je budeme posuzovat jako individuality. Zaměstnavatel neplánuje zvýhodněním malé skupiny zaměstnanců diskriminovat většinu svých zaměstnanců,“ prohlásila mluvčí prešovské nemocnice, ze které odešlo více než 300 sester.

Zastání hledají u prezidenta

Protestující sestry věřily, že díky nátlaku se zlepší podmínky odměňování. Žádaly hlavně, aby se zohlednila délka jejich praxe při výpočtu měsíční výplaty. Tvrdily přitom, že je o ně zájem v zahraničí a že mohou ze Slovenska odejít. Risk se jim ale nevyplatil a teď má řada z nich problém sehnat práci.

Premiér Robert Fico řekl, že už s nimi jednat nechce. Zastání teď sestry hledají u prezidenta Andreje Kisky, s nímž se setkají dnes. Žádný politik ale nemůže nařídit vedení nemocnic, koho má zaměstnat.

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme