Britové mohli opět potkat královnu v běžném vlaku. Cestovala z Norfolku do Londýna

Cestující, kteří včera mířili po železnici do Londýna, mohli zažít jedno nevšední setkání. Běžným vlakem do Londýna mířila i britská královna Alžběta II., která se vracela ze svého panství v hrabství Norfolk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alžběta II. je nejdéle panujícím britským vladařem

Alžběta II. je nejdéle panujícím britským vladařem | Zdroj: Reuters

I když královna běžným vlakem nejezdí často, tak úplně velká vzácnost to zase není.

Na východ Anglie už po železnici cestovala před začátkem vánočních svátků. Tehdy jela spojem z londýnského nádraží King’s Cross do King’s Lynn v hrabství Norfolk dokonce druhou třídou - spojem, který by se v českém prostředí dal označit nejspíš výrazem „courák“.

Tehdy zaplatila za lístek 34 liber a 40 pencí. Včera to bylo o 20 liber dražší, ale to královna cestovala 1. třídou.

Trasa do Norfolku, kde na panství Sandringham Alžběta II. tráví s rodinou vánoční svátky, svádí k použití železnice, protože se nedá na celém úseku využít dálnice.

Královna má vlaky obecně v oblibě – třeba loni ve Skotsku otevřela novou železniční trať a projela se parním vlakem.

V roce 1991 také vyrazila novým vlakem z Londýna do Edinburghu, což je cesta, z níž pochází slavná fotka, jak Její Veličenstvo sedí zcela nekrálovsky na opěrce sedadla.

Řada detailů ohledně královniných cest vlakem známá není, Alžběta II. si však platí jízdenky ze svého a určitě nestojí frontu u pokladen.

Pro cesty platí určitá bezpečnostní opatření, třeba o uzavření nádraží nebo nástupiště však nemůže být řeč.

Loni v King’s Lynn nepozorná cestující, která netušila o přítomnosti královny, svým kufrem vrazila do muže, který nesl Alžbětino zavazadlo.

A ani během cesty není panovnice „odstřižena“ od zbytku cestujících barikádou bodyguardů. Naopak si s nimi normálně povídá.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme