Firma Quail znečišťuje prostředí u Temelína, varují ekologové. Společnost nařčení odmítá

Ekologické sdružení Arnika viní společnost Quail ze znečišťování prostředí nedaleko obce Hůrka u Temelína. Firma, která se zabývá likvidací odpadů, ale nařčení odmítá. Znečištění může kromě životního prostředí údajně poškodit i zdraví lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenovský rybník

Zelenovský rybník | Foto: Pavel Halla

„Jsou to rakovinotvorné dioxiny. Působí na rozmnožovací a imunitní systém a mohou vyvolávat poškození u nenarozených dětí,“ vyjmenovává škodlivé látky i jejich dopady na lidské zdraví nezávislá expertka z Mendelovy univerzity v Brně Alena Nekvapilová.

Společně s dalšími odborníky monitorovala Nekvapilová okolí Hůrky u Temelína od roku 2009.

Přehrát

00:00 / 00:00

Firma Quail znečišťuje prostředí u Temelína, varují ekologové. Společnost nařčení odmítá. Podrobnosti zjišťovala Jitka Cibulová Vokatá

„Úpravna odpadů není oddělena od okolí. Sypké materiály jsou volně vyložené na ploše, unáší je vítr. Dešťová voda odtéká volně do krajiny a škodliviny v ní se usazují ve formě sedimentů v okolních potocích a rybnících,“ upozorňuje Nekvapilová.

Podle ekologického sdružení Arnika unikají škodlivé látek ze zpracovny odpadu společnosti Quail. Její mluvčí Šárka Měřičková obvinění ekologů odmítá.

„Po celou dobu platnosti integrovaného povolení probíhají pravidelné kontroly ze strany České inspekce životního prostředí. Žádná z těchto kontrol neshledala pochybení ze strany společnosti Quail, které nám Arnika vytýká, to jest nakládání s odpady obsahující perzistentní organické látky a negativní vliv provozu zařízení na životní prostředí,“ vysvětluje Měřičková.

Quail možná podá na Arniku žalobu

Ředitel oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček ale tvrzení mluvčí firmy doplňuje: „Inspektorát nešetřil kvalitu nebo možné ohrožení spodních či povrchových vod, ale řešil pouze kontrolu podmínek integrovaného povolení.“

Arnika se proto chce obrátit na Českou inspekci životního prostředí a Krajský úřad Jihočeského kraje.

„Arnika chce podat podnět ke změně integrovaného povolení pro provoz v Hůrce. Chceme požádat o to, aby některé typy odpadů nemohlo toto zařízení zpracovávat kvůli vysokému obsahu toxických látek,“ popsal další postup člen ekologického sdružení Jindřich Petrlík.

Podle společnosti Quail jde o konkurenční boj. Vedení proto uvažuje o podání žaloby na Arniku.

Jitka Cibulová Vokatá, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme