V Rohozné rozhodují, jestli přijmout kompenzace za úložiště jaderného odpadu

Lidé v Rohozné budou ode dneška rozhodovat, co udělá obec s miliony korun za geologické průzkumy Správy úložišť radioaktivních odpadů. Rohozná je jednou z několika lokalit, kde by teoreticky podzemní sklad mohl vzniknout. Ve hře jsou 2,75 milionu korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radioaktivní odpad

Radioaktivní odpad | Foto: CC BY-NC-ND 2.0, Greens MPs

Každý dospělý obyvatel Rohozné našel ve své poštovní schránce anketní lístek. Ode dneška do příštího pátku ho pak může odevzdat na obecním úřadě a podílet se na rozhodnutí, jestli ‚jaderné peníze‘ přijmout, nebo ne.

Podle starostky Štěpánky Šteflové je v zastupitelstvu hodně nových tváří s malou znalostí celé problematiky. Proto se obrátili na obyvatele.

Aby jejich názor brali závazně, je potřeba, aby se vyslovily alespoň dvě třetiny Rohozenských. Rozhodovat budou o částce za loňský rok, která už přišla, i té letošní.

Peníze by obec mohla využít na opravy obecních cest i budov nebo na vodovodní a kanalizační řád. Lidé v anketě mají i vybrat nebo poradit svým voleným zástupcům, kam peníze poslat, pokud je přijmou. Svoje nápady můžou vepsat rovnou na lístek.

Obec také může peníze podle právních specialistů nevládní organizace Transparency International vrátit, pokud o tom zastupitelé rozhodnou. Příkladem je nedaleký Hojkov. Ten peníze, které posílá státní Správa úložišť radioaktivního odpadu, zase nasměroval zpátky. A správa je poslala obratem opět obci.

Rohozná leží poblíž jedné ze sedmi zvažovaných lokalit, kde státní úřad začne s geologickými průzkumy pro potenciální úložiště. Kromě okolí Čeřínku může nakonec být na Bystřicku nebo Třebíčsku.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme