Ředitel Národního muzea: Nestačí připravit výstavu a čekat, že lidé přijdou

10. únor 2016

Jak má vypadat moderní muzeum? Kolik peněz potřebuje na svůj provoz? A jak přilákat do muzea co nejvíc lidí?

„Klasická muzea jsou dnes zajímavá tím, že vystavují originály. Není to digitální svět, nejsou to kašírované věci. Originály ale samy o sobě nestačí a my jsme si vyzkoušeli, že nejlépe funguje předměty ze sbírek poskládat do příběhů,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Jak by měla podle vás vypadat moderní expozice 21. století?

„Dneska už nestačí výstavu připravit a čekat, že lidé přijdou. Výstava by měla mít nejen příběh ale i dobrou propagaci a marketing. Podle toho, na koho cílí, by měla mít doprovodný program.“

Podle Lukeše by se mimo jiné nemělo zapomínat na design výstavy a neměla by chybět interaktivita.

„Připravujeme expozice, které otevřeme zhruba za 2 roky a budou fungovat dalších 10 až 15 let. Přemýšlíme, jak udělat muzeum interaktivní a jestli bude ještě moderní třeba za 10 nebo 15 let,“ připomíná Lukeš.


Nejdražší mince světa je v těchto dnech k vidění v Praze. Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794 v hodnotě bezmála čtvrt miliardy korun je vůbec poprvé v Evropě k vidění v pražském Národním muzeu.

Generální ředitel Národního muzea si myslí, že jsme dnes elektronikou přesycení, proto smysl interaktivity výstav vidí spíš v manuálním zapojení lidí. „Návštěvníci si chtějí vyzkoušet například práci archeologa, vidět laboratoře a podobně,“ uvádí Lukeš.


Lidé si musí říct, že v sobotu odpoledne nepůjdou do obchodního domu, ale do muzea. A muzeum musí najít svoji exkluzivitu a nesmí ztrácet dech.

Je vystavení mince Flowing Hair Liberty Dollar historicky unikátní nebo je to spíš marketingový tah?

„Mince není nejdražší na světě, ale je nejdražší vydražená na světě,“ říká Lukeš a dodává, že jde o význačnou zajímavost, zároveň také trochu tah pro zviditelnění ostatních předmětů sbírek.

Rekonstrukce Národního muzea bude hotová v roce 2018

„Náš největší cíl je momentálně zrekonstruovat historickou budovu a propojit ji s novou. V celém projektu jsou plánovány placené zóny i místa, kam budete moci přijít zdarma a posedět. Budou se tam konat koncerty, společeneské akce a asi i divadelní představení,“ uvádí Lukeš.

Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea

Připomíná, že muzeum by mělo být kulturním prostorem pro co nejširší skupinu lidí.

„Do roku 2018 platí, že bude hotová stavební část. V říjnu by to mělo být dostavěno. Příprava expozic momentálně vrcholí výběrem hlavního architekta.“

Bylo přihlášeno 25 projektů pro podobu expozic Národního muzea a bude se vybírat 10 postupujících.

Cílem je dle Lukeše dosáhnout kvalitní architektury expozice, tedy souladu s historickým rázem budovy, ale zároveň vytvořit propojující prvky, které podtrhnou tvář muzea.

„Jsme docela rádi za to, že jsme si zavřeli tu historickou budovu. Ještě před rokem 2011 mnoho lidí ani nevědělo, že Národní muzeum má více budov. Čekáme, že až otevřeme nový muzejní komplex, tak návštěvnost půjde strmě nahoru, ačkoli to pro nás není to nejdůležitější,“ říká generální ředitel Michal Lukeš.

Celý rozhovor si můžete přehrát ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio