Jiří Ježek je rok a půl po úrazu fit, pojede na MS i do Ria. Na bolest si zvykl

V září 2014 bojoval hendikepovaný cyklista Jiří Ježek po těžkém úrazu v silničním závodě o život. Teď se ale šestinásobný vítěz Paralympijských her už v plné síle chystá na vrcholy letošní sezony. V březnu ho čeká světový šampionát na dráze v Itálii, v září paralympiáda v Riu. Testy ukázaly, že tělo 41letého sportovce je na maximální zátěž připraveno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hendikepovaný cyklista Jiří Ježek

Hendikepovaný cyklista Jiří Ježek | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Jirka je na úrovni, co byl před tím těžkým zraněním, které se mu stalo v Greenville. Z fyziologického pohledu je tělo schopné absolutní zátěže a je ve vynikající kondici,“ uvedl na adresu Jiřího Ježka jeho trenér Viktor Zapletal.

K přípravě na letošní dva vrcholy šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa využil šestitýdenního pobytu v Austrálii a teď se s dráhaři pražské Dukly vydá na Mallorku.

Následný šampionát na dráze bere především jako test. Mimo jiné se představí ve své parádní disciplíně – stíhacím závodu na čtyři kilometry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rok a půl po těžkém úrazu se hendikepovaný cyklista Jiří Ježek chystá v plné síle na mistrovství světa a paralympiádu. Více Pavel Petr

„Všechno ladím právě na stíhací závod, což je pro mě test těla rok a půl po úrazu, kdy budu chtít vidět, jestli se tělo s následky úrazu opravdu vyrovnává, jestli se vracím alespoň přibližně do míst, ve kterých jsem byl předtím,“ vysvětlil Jiří Ježek.

Následky úrazu se snaží nevnímat a na bolest si vzpomene málokdy. Bere ji jako daň. „Na bolest, která mě bude bohužel asi provázet po zbytek života, jsem si zvykl a už to neřeším,“ řekl hendikepovaný cyklista a dodal:

„Neřeším to, že mi třeba chybí určitá síla nebo šmrnc, který jsem měl před úrazem, když bylo tělo téměř zdravé. Snažím se být nejlepší s tělem, s materiálem, který mám.“

Tedy hledá cestu k tomu, aby se co nejvíce vrátil do pozice, kterou měl v paralympijské cyklistice. „Zranění hrudníku, potrhané svaly, žebra, která mi chybí, to samozřejmě bolí, ale na bolest jsou všichni závodníci v cyklistice zvyklí.“

„Člověka někdy na soustředění bolí nohy tak, že ani nemůže usnout. Cyklistika je o bolesti. Tohle je jen takový malý bonus navíc pro mě,“ uzavřel Jiří Ježek.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme