Čeština je v pořádku, ale kazí se nám mluvčí, říká jazykovědec

10. únor 2016

Je český jazyk v ohrožení? Znamená obrovský příliv nových slov, především technických výrazů z angličtiny to, že čeština degraduje? Co bychom mohli pro nás rodný jazyk udělat?

„Čeština je jako jazyk v pořádku, ale kazí se nám mluvčí,“ uvedl ve Studiu Leonardo ředitel Ústavu pro jazyk český Karel Oliva.

Podle něj starší generace neměla takový výběr komunikačních kanálů, jako má dnešní mladá generace, a kterými informace přijímá.

„My jsme prostě hlavně četli. Televize sice byla, ale moc se na ni nedalo koukat. Byl sice rozhlas, ale nebylo video, YouTube, streamy, takže jsme hodně četli, a tím pádem jsme získávali spoustu informací přes jazyk.“

Tento proces formuje nejen vztah k jazyku a prohlubuje jeho znalost, ale trénuje i oko, které si pak snáze všimne gramatických nebo jiných chyb.

„Já vůbec nepodceňuji mladou generaci v tom, že by měla méně znalostí. Myslím si, že naopak mají toho v hlavách nacpáno daleko více,“ říká jazykovědec.

Problém je, že dnešní mládež nezískává své znalosti skrze jazyk. „Ať už mluvený nebo psaný, a tím pádem mají menší jazykovou praxi.“

„Dnešní děti žijí už v úplně jiném světě, a spíš než že by to byla hrůza, je mi jich někdy líto, co se všechno děje a co je čeká,“ vyjádřil své sympatie s dnešní mladou generací Oliva.

Ten by se, kdyby byl opět mladý, snažil co nejvíce číst. „Knížek je dnes na trhu spousta.“

„Za mého mládí se na knihy stávala fronta. Dnes máme dobrých knih spoustu, ale nestíháme je číst, protože jsme zavaleni něčím jiným. Bylo by potřeba nastavit správně priority,“ vzkázal nejen mládeži Karel Oliva.

Hostem Studia Leonardo byl jazykovědec a matematik Karel Oliva. Připravila Terezie Jirásková, pořadem provázela Ivana Navrátilová.

autoři: Terezie Jirásková , oci , Ivana Navrátilová
Spustit audio