Učitelé na Slovensku ukončili po třech týdnech stávku, hlavní požadavky zatím neprosadili

Tři týdny stávkovali učitelé na Slovensku. Do protestu se zapojilo přes 15 tisíc pedagogů z mateřských, základních a středních škol, řada škol zůstala zavřených. Svoje hlavní požadavky ale učitelé neprosadili a ostrou stávku ukončili. Nadále ale zůstávají ve stávkové pohotovosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel (ilustrační foto)

Učitel (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Cílem stávky učitelů bylo přinutit vládu, aby dala učitelům více peněz a navýšila rozpočet resortu školství. Kabinet ale oznámil, že požadavky nesplní a s učiteli odmítl jednat. Protest nebyl pro učitele úspěšný také proto, že se do něj ve výsledku zapojilo jen zhruba 10 procent kantorů a ke konci to bylo už jen necelé procento škol.

„Myslím si, že je čas, aby se vrátili k žákům a studentům. Byla 19denní vánoční pauza, jsou lyžařské zájezdy, probíhá protest a blíží se jarní prázdniny. Asi není úplně správné, když jsou tak dlouhé období žáci i studenti bez učitelů a bez řádného vyučování. A může to mít, i když jde o zanedbatelný počet škol, velmi negativní dopad na žáky,“ vzkázal učitelům premiér Robert Fico.

Přehrát

00:00 / 00:00

Učitelé na Slovensku ukončili stávku, zůstávají ve stávkové pohotovosti. Hlavní požadavky zatím neprosadili. Podrobnosti telefonoval zpravodaj Petr Vavrouška

Předseda vlády i ministr školství vnímali protest jako předvolební nátlak a zpolitizovanou akci. Proto kantorům vláda oznámila, že do březnových parlamentních voleb jejich požadavky řešit nebude. Připomněla, že učitelé dostali za poslední roky přidáno o více než 20 procent.

Premiér Robert Fico nicméně učitelům slíbil, že jim v následujících čtyřech letech - po volbách, které podle průzkumů s největší pravděpodobností opět vyhraje, zvýší plat o 25 procent.

Požadavky učitelů

Hlavním požadavkem slovenských učitelů je, aby vláda legislativními opatřeními zajistila zvýšení tarifních platů všech pedagogických a odborných pracovníků od ledna 2016 o 140 eur. Od 1. ledna 2017 následně žádají další zvýšení o 90 eur.

Učitelé upozorňují, že například jejich mladí kolegové dostanou po nástupu do zaměstnání plat ve výši 500 či 600 eur hrubého.

Zároveň požadují, aby vláda přijala novelu zákona o pedagogických a odborných zaměstnancích, kterou by se opět zavedla možnost získávat kredity ověřením kompetencí a zrušila jejich sedmiletá omezená platnost.

Učitelé také chtějí, aby se zvýšily rozpočty ministerstev školství a vnitra na rok 2016 o 400 milionů eur s cílem vyrovnat stávající rozdíly ve vybavenosti škol.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme