Autobusy městské hromadné dopravy v Přerově podle slibu města jezdí bez omezení

10. únor 2016

Dobrá zpráva pro všechny Přerovany. Po dnech zmatků a rušení jednotlivých spojů mají autobusy městské hromadné dopravy jezdit opět podle jízdního řádu.

Radnice totiž uzavřela smlouvu s novým provozovatelem. Stávající kvůli platební neschopnosti od smlouvy sám odstoupil. Změnu schválili na mimořádném jednání městští radní poté co v pondělí do ulic města nevyjelo téměř osm desítek spojů.

Kritická situace je vyřešená. Tvrdí náměstek přerovského primátora volený za ANO Pavel Košutek.

„Máme uzavřenou dohodu se společností, která je podle písemného prohlášení schopná převzít závazek provozování městské hromadné dopravy v Přerově,“ říká.

Dosavadní společnost už nebyla schopná autobusovou dopravu v Přerově dále provozovat.

Její zástupce Pavel Horák potvrdil, že s radnicí proto podepsali dohodu o odstoupení od smlouvy: „Nechtěli jsme komplikovat situaci města.“

Nového provozovatele přerovský magistrát vybral bez výběrového řízení.

„Zákon nám neumožňuje vypsat jiné zadání než přímé zadání bez soutěže. Je to ale limitováno na dva roky. Za tu dobu musíme vysoutěžit nového provozovatele," popisuje důvody Košutek.

Finanční potíže dosavadního provozovatele se v posledních dnech dotkly desítek tisíc cestujících. V pondělí do ulic Přerova nevyjelo 77 spojů na celkem pěti linkách. Cestujícím se snažili pomoct taky strážníci městské policie a úředníci. Objížděli všechny zastávky a vyvěšovali na ně informace o zrušených spojích. Lidé se v nich ale těžce orientovali.

Čekání na autobus v Přerově

Spory s dopravcem řešilo v minulosti vedení Přerova dokonce i u soudu. Ten nakonec uznal, že město vůči němu žádné dluhy nemá.

autor: kra
Spustit audio