Kampaň má Rakušany přesvědčit, aby přispěli na stavbu dřevěných domů pro uprchlíky

Rakousko hledá způsob, jak důstojně ubytovat tisíce migrantů, kteří v zemi požádali o azyl. Jen od začátku letošního roku tak učinilo asi 8500 lidí, loni více než desetkrát tolik. Aby běženci nespali na podlaze v tělocvičnách, chce vláda stavět i takzvané rychlodomy ze dřeva. Spouští proto dárcovskou kampaň, z níž chce projekt financovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jedna nová střecha nad hlavou znamená pět zaopatřených uprchlíků,“ zní heslo kampaně. Spolu s výzvou přispět ho Rakušané uslyší ještě mnohokrát v rádiu, uvidí ho v televizi nebo si ho budou moci přečíst v novinách.

Vládní zmocněnec pro uprchlíky Christian Konrad chce, aby s financováním uprchlických domů pomohla pokud možno celá země. „Není pravda, že nemáme ubytovací kapacity. Musíme je jenom najít,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Televizní spoty a inzeráty v novinách mají Rakušany přesvědčit, aby přispěli na stavbu dřevěných domů pro uprchlíky

Anebo postavit. Podle Konradových představ by obce daly k dispozici pozemky, na kterých by vyrostly domy pro uprchlíky. Každý asi pro 50 osob.

První takové už stojí v Salcburku. Nejde přitom o žádné kontejnerové buňky, ale o dřevostavby kopírující obvyklý styl rakouských domů.

Smontovat se dají za pár týdnů a ještě rychleji pak rozložit a převézt jinam. Použít by je bylo možné třeba jako sociální bydlení pro potřebné Rakušany.

„Nemá smysl stavět tyto domy uprostřed lesa, tam se uprchlíci nemají šanci integrovat. Mají to daleko na kurzy i k lékaři,“ dodává Konrad.

Hledání ubytování pro uprchlíky vyvolalo v posledních dvou letech v Rakousku nejeden spor. Vláda pod tlakem využila všechny dostupné možnosti. K nelibosti místních například ubytovala běžence po stovkách v pronajatém hotelu na venkově.

Podle Christopha Riedla z vedení rakouské Diakonie je potřeba najít rychlé a smysluplné řešení: „Je tu skryté bezdomovectví, žadatelé o azyl bydlí u příbuzných a známých, stěhují se doslova z gauče na gauč.“

„Ještě před půl rokem se nám hlásila řada majitelů bytů, kteří byli ochotni pronajímat uprchlíkům. Trvalo nám měsíce, než jsme jim sehnali nájemníky. Teď je situace opačná a ubytovacích míst není dost,“ upozorňuje.

Ani „rychlodomy“ ze dřeva ale nejspíš složitou situaci s bydlením uprchlíků v Rakousku nevyřeší. Pomohlo by naplno využít řadu prázdných bytů a nemovitostí v celé zemi. Proti tomu se ale často staví jejich majitelé, sousedé anebo třeba starostové dotčených obcí.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme