Syrská opozice bude jednat o míru, jen pokud Rusko ukončí bombardování země

Syrská opozice přijede na mírová jednání, jen pokud Rusko ukončí bombardování oblastí ovládaných povstalci. Oznámil to zástupce opozičních skupin podporovaných Saúdskou Arábií Rijád Hidžáb. Před začátkem druhého kola rozhovorů 25. února by se podle povstalců také měla zlepšit humanitární situace na územích, na která útočí vládní vojska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrská opozice žádá zastavení ruských leteckých úderů. Na snímku z videa ruského ministerstva obrany z 9. 12. 2015 útočí bombardér Su-34

Syrská opozice žádá zastavení ruských leteckých úderů. Na snímku z videa ruského ministerstva obrany z 9. 12. 2015 útočí bombardér Su-34 | Zdroj: ČTK

„Chceme, ať ukončí obléhání měst, ať propustí obležené lidi a také aby se k potřebným dostala humanitární pomoc,“ řekl Rijád Hidžáb.

Rozhovory začaly 29. ledna v Ženevě. Zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura je ale minulou středu dočasně přerušil kvůli tomu, že se zatím nepodařilo dosáhnout žádného pokroku.

Jednání mezi syrskou opozicí a zástupci vlády v Damašku probíhala nepřímo pomocí prostředníků. Přerušení rozhovorů podle de Mistury neznamená jejich selhání. Nyní by se podle něj měli sejít zástupci zemí ze Západu, ale i z Blízkého východu, které jednání o Sýrii podporují, a prodiskutovat sporná témata.

Syrská vládní delegace obvinila syrskou opozici, že se pod tlakem Saúdské Arábie, Kataru a Turecka chtěla z jednání stáhnout. OSN prý proto raději volila přerušení rozhovorů, aby se tomuto kroku vyhnula. Podle opozice může za selhání rozhovorů naopak syrský režim.

Na dotaz, co by měl podle něj v souvislosti s rozhovory dělat americký prezident Barack Obama, mluvčí opoziční vyjednávací komise (HNC) Sálim Muslát řekl: „Myslím, že může zastavit útoky Rusů na Syřany. Jestliže chce zachránit naše děti, nyní je čas říci ne těmto útokům v Sýrii.“

Putin využívá slabosti USA, tvrdí syrská opozice

Muslát se domnívá, že Američané mohou něco změnit. „Někdo musí zastavit Putina a diktátora v Damašku. Nemyslím si, že je Rusko tak silné. Putin se takto chová jen díky slabosti druhé strany,“ uvedl.

Pokud jde o politická rozhodování, je podle něj z Washingtonu cítit určitá slabost. „Syrský režim, Rusko a Írán nevidí nikoho, kdo by jim říkal ne, a proto v Sýrii páchají další masakry,“ uzavřel člen syrské opozice.

Turecko očekává kvůli ruskému bombardování další vlnu běženců ze Sýrie

Číst článek

Spojené státy dnes z toho, že v Sýrii nedělají dost, obvinil i francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. „Slov je dost, ale u činů je to jinak. A nemyslím si, že závěr mandátu Obamy přiměje (amerického) prezidenta k tak velkému úsilí, jak jeho ministři prohlašují,“ řekl podle agentury AP ministr v narážce na prohlášení jeho amerického kolegy Johna Kerryho.

Fabius, který dnes oznámil odchod z vlády, se vyjádřil v době, kdy syrské vládní síly s pomocí Ruska a Íránu obkličují syrské město Halab, kde působí takzvaní umírnění vzbouřenci podporovaní Západem. Situace posiluje pozici prezidenta Bašára Asada, bez jehož odchodu přitom není možné vyřešit syrskou krizi mírově, dodal Fabius, který řešil všechny ožehavé otázky mezinárodní politiky od jara 2012.

Turecko viní Rusko z etnických čistek

Turecký premiér Ahmet Davutoglu mezitím obvinil Moskvu z toho, že severně od syrského Aleppa provádí etnické čistky, kvůli kterým prchají do Turecka a dál do Evropy desetitisíce lidí. Opozice žádá své zahraniční spojence, aby jí dodali protiletadlové střely.

Podle Spojených států to dokazuje, že povstalci kvůli ruským náletům přestávají bojovat proti Islámskému státu a místo toho musejí bojovat proti vládním vojskům. Saúdská Arábie dokonce nevylučuje, že do Sýrie pošle vlastní jednotky.

Rusko dlouhodobě popírá, že bombarduje civilisty a nikoli teroristy. Podle opozičních pozorovatelů v poslední době zemřelo kvůli ruským náletům víc civilistů, než kolik zabila jakákoli jiná frakce v občanské válce.

Ve čtvrtek se v Mnichově sejde mezinárodní skupina pro Sýrii složená ze 17 zemí, která bude jednat o dalším postupu.

ČTK, ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme