Do demonstrací se prý zapojují hooligans. Kluby se od nich distancují

Fotbalisté o víkendu rozehrají jarní část nejvyšší české soutěže a její úvod bude sledovaný i z jiného než ryze sportovního hlediska, kvůli protiimagračním náladám a demonstracím. Po těch víkendových se opět začalo mluvit o radikálních fanoušcích, protože právě oni měli údajně patřit mezi maskované muže, kteří vyvolali potyčku na Malé Straně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci (vpravo) a odpůrci (vlevo) uprchlíků se střetli v Thunovské ulici v Praze na Malé Straně

Příznivci (vpravo) a odpůrci (vlevo) uprchlíků se střetli v Thunovské ulici v Praze na Malé Straně | Zdroj: ČTK

'Rasist - fascist - hooligans', skandovali zakuklení, podle pražské policejní mluvčí, radikální extremisté z fotbalového prostředí. Měli být identifikováni jako fanoušci Slavie, což se ale zatím nepotvrdilo. Vedení vršovického klubu žádné kroky podnikat nebude hlídat fotbalové chuligány mimo stadion nejde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protiimigračních demonstrací se údajně zúčastnili i fotbaloví fanoušci. Reakci klubů získal reportér ČRo Štěpán Pokorný

„Když to zjednoduším, fanoušek je zákazník. Když přijde na Slavii a koupí si lístek, je to to samé, jako když si koupí pivo. Také těžko poženete k odpovědnosti pivovar. Akce neměla nic společného se Slavií ani s fotbalem,“ ohrazuje se mluvčí Slavie Jiří Vrba.

V době, kdy je společnost kvůli migrační krizi názorově rozdělaná, se stále častěji na demonstracích objevují radikálně xenofobní skupinky proti Islámu a imigrantům. Mezi nimi jsou podle posledních zpráv také fotbaloví chuligáni, kteří se dostávají na zápasy Slavie, Sparty, Plzně, Baníku a dalších.

Kluby s nimi komunikují hlavně o tom, jak se chovat na stadionech a při fotbalových akcích. Nově s nimi řeší taky protiuprchlické projevy, což naposledy udělala Sparta a to hlavně před duelem Evropské ligy příští týden.

„Ohledně tohoto tématu jsme k našim fanouškům vyslali určitý signál. Teď jde o utkání s Krasnodarem, to je zápas, který bude bedlivě dozorovat UEFA a celá Evropa. Naše stanovisko fanoušci mají a věříme, že ho budou respektovat,“ říká ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

S radikálními názory, xenofobií a rasismem u fanoušků nemají problémy jen v Praze, ale také u lídra soutěže v Plzni. „Co se děje na stadionu, řešíme, co mimo, od toho se distancujeme, pokud nejde o akci klubu.“ Takovým pravidlem se řídí také v Plzni.

Tyto projevy ale nejde vymýtit ani při zápasech. „Pokud se tu objevují náznaky xenofobie a názorů, se kterými nesouhlasíme, je to záležitost jednotlivců, kteří se s námi ani potkávat nechtějí. Jedou si vlastní linii bez ohledu na nás,“ dodívá mluvčí fotbalové Plzně Pavel Pillár.

Štěpán Pokorný, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme