Filmovému festivalu Berlinale letos dominuje téma migrační krize

V Berlíně právě dnes začíná tradiční filmový festival Berlinale. V následujících jedenácti dnech se během 66. festivalového ročníku promítne více než 400 filmů, z toho 23 v hlavní soutěži. Jako hlavní téma si organizátoři Berlinale vybrali migraci v jejím nejširším možném významu. Uprchlická krize a její následky jsou podle šéfa berlínského festivalu Dietera Kosslicka jedním z největších problémů současnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německé hlavní město hostí 66. ročník filmového festivalu Berlinale

Německé hlavní město hostí 66. ročník filmového festivalu Berlinale | Zdroj: Reuters

Dlouholetý šéf festivalu se ale brání tomu, aby se 66. ročník označoval jako uprchlické Berlinale, běženci v něm přesto budou hrát důležitou roli.

„Spousta filmů, které na festivalu ukážeme, má to společné, že volají po právu na štěstí. Možná to zní zvláštně, protože většinou se dovídáme o lidském neštěstí. Ale vlastním cílem člověka je přece být šťastný," říká Dieter Kosslick.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filmovému festivalu Berlinale letos dominuje téma migrace. Co konkrétně festival nabídne, zjišťoval Pavel Polák

Loni přišlo do Berlína téměř 80 tisíc uprchlíků, nejvíce ze Sýrie, Afghánistánu a dalších krizových regionů tohoto světa. Berlinale si podle Dietera Kosslicka dalo za úkol podporovat porozumění a toleranci.

„Obrátili jsme se na padesát obecně prospěšných organizací, jejichž členové by mohli brát uprchlíky do kina na filmy. Nejde nám o to rozdávat volňásky uprchlíkům, ale o to, aby se lidé setkali a šli spolu do kina."

Kromě toho nabídlo Berlinale 20 míst pro uprchlíky, kteří během festivalu pomáhají jako praktikanti. Za předpokladu, že umějí anglicky. Některé z nich by organizační tým chtěl na rok zaměstnat.

Porota filmového festivalu Berlinale v čele s herečkou Meryl Streepovou | Foto: Reuters

George Clooney, bratři Coenovi, Emma Thompsonová, Gérard Depardieu, Colin Firth, Jude Law a další filmové hvězdy se budou procházet po červeném berlínském koberci.

„Nezapomeňme také na předsedkyni poroty, kterou bude letos Meryl Streepová," dodává Dieter Kosslick.

'Udělala jsem to schválně'. Berlinale uvádí film o popravené vražedkyni Hepnarové

Číst článek

Americká herečka a trojnásobná držitelka Oscara bude předsedat porotě filmového festivalu vůbec poprvé. Z 18 filmů vybere porota vítězný snímek, který získá Zlatého medvěda.

„Bratři Coenovi ukážou na Berlinale v mezinárodní premiéře film Ave, Caesar! Oni sem jezdí často, v roce 1998 tady ukázali film Big Lebowski a později Opravdovou kuráž," připomíná ředitel festivalu.

Česko zastupují tři filmy, v hlavní soutěži chybí

Německo se představí koprodukčním historickým filmem Alone in Berlin, ve kterém hrají Daniel Brühl a Emma Thompsonová. Dalším soutěžním snímkem je italsko-francouzský film Oheň na moři.

„Italský režisér Gianfranco Rosi žil dva tři roky na ostrově Lampedusa, kde filmoval připlouvající čluny. Do tohoto dokumentárního materiálu vložil hraný film o malém chlapci, který tam vyrůstá a žije normální život," přiblížil Dieter Kosslick.

Do hlavní soutěže se žádný český film nebo film s českou účastí nedostal. Přesto budou v ostatních kategoriích k vidění tři české snímky - v sekci Panorama film Petra Kazdy a Tomáše Weinreba Já, Olga Hepnarová, v sekci Generace film s názvem Ani ve snu od Petra Oukropce a konečně v sekci Forum film Petra Václava Nikdy nejsme sami.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme