„Odpočívej v pokoji,“ píší Twitteru uživatelé. Sociální síť potřebuje změny, říkají analytici

11. únor 2016

Sociální síť Twitter stagnuje. Příjmy mu sice vzrostly o 50 procent, ale nedokázal přitáhnout nové uživatele. To jsou výsledky americké společnosti za 4. čtvrtletí roku 2015. Jak na tom Twiiter vlastně je?

Vůbec poprvé se v historii Twitteru počet uživatelů prakticky nezměnil. Celkem jich má asi 320 milionů. Předpokládalo se ale, že jich bude alespoň o tři miliony víc.

Loni v červnu rezignoval generální ředitel společnosti. Už tehdy si investoři stěžovali, že firma roste pomalu. Teď je ale situace ještě horší. A to i přes velkou reklamní kampaň.

Čtěte také

Analytici se shodují na tom, že Twitter potřebuje zásadní změny, ale zase tím bude riskovat, že ztratí stávající uživatele, kterým se novinky na síti zatím vůbec nelíbili. Nedávno společnost oznámila, že začne tweety neboli vzkazy na síti řadit ne podle chronologického pořadí ale podle oblíbenosti. Tím ale naštval uživatele. A lidé psali vzkazy pod hastagem Rest in peace Twitter – odpočívej v pokoji Twittere.


Ačkoliv vzniká celá řada sociálních sítí, tak většina z nich nedosáhne takového počtu uživatelů jako ty už zmiňované. Nedávno oznámila sociální síť Endomondo, že získala 20 milionů uživatel. Jde o síť pro sportovce, lidé tam mají své výkonnostní profily. Sdílejí, kolik uběhli, natrénovali nebo prostě zdolali a inspirují se výsledky ostatních.

Sociální sítě se poslední dobou nešíří tak raketově jako dřív. Ale třeba Facebook za poslední čtvrtletí získal 90 milionů uživatelů. Celkem už ho používá přes miliardu a půl lidí. A například Instagram má zhruba 400 milionů uživatelů, tedy víc než Twitter a to i přesto, že vznikl o čtyři roky později.

autor: pan
Spustit audio