Jaroslav Šebek: Politici by si měli vzít příklad z papeže Františka. Toho totiž zajímá, co lidé potřebují a cítí

11. únor 2016

Jsou to už tři roky co odstoupil papež Benedikt XVI. (11. února 2013). Podle historika to bylo nejen ze zdravotních důvodů, ale hlavně z obavy ze směru, jakým se církev vydala. Navíc věděl, kdy odejít, což dnešní politici ale bohužel absolutně neumějí.

Asi se na to už zapomnělo, ale tehdy došlo k řadě skandálů. Jak finančních, tak vyšlo najevo množství deliktů v podobě zneužívání mladistvých.

„Papež Benedikt XVI. tak odstoupil nejen ze zdravotních důvodů, ale taky sám vyhodnotil, že nemá sílu problémy zvládnout,“ říká historik Jaroslav Šebek.

Rozhodně ho prý ale nikdo nenutil, jak se taky spekulovalo. „Myslím, že má v sobě velkou morální integritu. Je to ale i výzva pro mnohé politiky, najít v sobě sílu odejít s tím, že jejich prospěšnost je v odchodu,“ dodává.

Mimořádná událost

Poslední dobrovolná rezignace z papežského stolce přitom proběhla v roce 1294, kdy odešel Celestin V. „Byli jsme tak svědky mimořádné historické události.“ Benedikt má titul papeže až do své smrti a se současným papežem Františkem řadu věcí stále konzultuje.

Čtěte také

Navíc je prý dobře, že do veřejného a církevního dění nijak nezasahuje, a to přesto, že uvnitř církve stále jisté štěpení na oba muže existuje. „V opačném případě bychom totiž mohli být svědky dvojpapežství, což by z historického pohledu nebylo poprvé.“

František? To je jiná káva

František je ale úplně jiný. Sám se dokonce označil za papeže z druhého konce světa. Jak dobře víme, pochází z jižní Ameriky, kde je velká sociální nerovnost a bída. A to jistě ovlivňuje i jeho snahu přiblížit se obyčejnému člověku. „Je každým dnem lidem blíž než všichni jeho předchůdci,“ myslí si historik.

Každým jeho krokem je vidět snaha setkat se, přijmout a pochopit toho druhého. A tento postoj mu taky vynáší obrovskou popularitu. „V i sekulárním Česku se podle průzkumu stal nejpopulárnější zahraniční osobností světa. Má stále kolem 70 % hlasů. Taková Merkelová je jeho protikladem, kdy získala jen 20 % hlasů Čechů.“

Papež by měl být pro politiky inspirací

Papež Benedikt XVI.

Podle Šebka by si politici měli vzít z papeže příklad. „Politika a politici teď prožívají obrovský propad důvěry. Pokud nebudou o naši důvěru zápasit, tak dostanou prostor autoritativní režimy, které tady byly vždy. Je na demokratech, aby tomu zabránili, ale bez toho, aby chápali, co lidé potřebují a cítí, to nepůjde.“

Demokratické státy dnes víc než kdykoli jindy musí dát občanům najevo, že jejich obavy chtějí budou řešit. „Samozřejmě že to bez spolupráce s EU nepůjde. Nesmíme se dostat do izolace, ale taky musíme jasně říkat svůj názor,“ dodává Jaroslav Šebek.

Proč je tak důležité setkání papeže Františka s patriarchou pravoslavné církve Kirilem, které proběhne už zítra 12. února? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Jaroslav Šebek
Spustit audio