Stropnický by měl kvůli slovům k případu Fajád zvážit rezignaci, míní Bělobrádek

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) by měl zvážit rezignaci na funkci ministra. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus to uvedl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Důvodem je případ unesených Čechů v Libanonu. Stropnický nedávno připustil, že podmínkou propuštění pětice mužů bylo, aby Česko nevydalo v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do USA. Podle Bělobrádka by se k takovým informacím neměli politici vůbec vyjadřovat. Stropnický nechtěl Bělobrádkova slova blíže komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko jak jsme na tom, Pavel Bělobrádek

Česko jak jsme na tom, Pavel Bělobrádek | Foto: Filip Jandourek

„Já považuji za nepřijatelné, aby se takovéto informace vůbec komentovaly, ať jsou, či nejsou pravdivé,“ poznamenal Bělobrádek v rozhovoru pro ČRo Plus.

Podle něj by z toho, co se stalo, měl Stropnický či jeho stranický šéf Andrej Babiš vyvodit důsledky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořad ČRo Plus věnovaný vyjádření politiků k citlivým informacím plus rozhovor s vicepremiérem Bělobrádkem na toto téma

„Měl by zvážit, zda skutečně zůstat ve funkci ministra,“ řekl Bělobrádek na adresu Stropnického.

Po Stropnického odchodu z vlády v souvislosti s jeho výroky volala i opozice. Ministr obrany dnes uvedl, že u ní to ještě chápe, od koaličního partnera se mu to však zdá „úplně zbytečné“.

„Jestli lidé, myslím, něco oceňují, tak je to relativní stabilita té koalice a nějaká dělnost a práce,“ vzkázal Stropnický z jednání ministrů obrany zemí NATO v Bruselu.

Blíže se k Bělobrádkovým slovům o rezignaci nechtěl vyjadřovat. Řekl jen, že s kolegou z vlády v této věci těžko může souhlasit a také že je pro něj toho času daleko podstatnější práce, již má v Bruselu.

Stropnický: Nic jsem nevyzradil

Pětice Čechů zmizela v Libanonu loni v červenci za ne úplně jasných okolností. Do vlasti se vrátila 4. února.

Stropnický tehdy v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Libanonec Alí Fajád, zadržovaný v té době v Česku, nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA, kteří žádali o jeho vydání.

Andrej Babiš řekl, že pokud se ukáže, že některý ministr vynesl tajné informace, měl by odejít z vlády. Neví prý však, že by Stropnický něco způsobil. Zároveň se Babiš opřel do Bělobrádka.

„Pan Bělobrádek by si měl pro příště odpustit své nemístné výzvy k rezignaci. Měl by se spíše věnovat podpoře vědy a výzkumu, protože to by naší zemi prospělo víc než nesmyslné útoky na koaličního partnera,“ uvedl šéf ANO.

Stropnický podle něj nevyzradil žádné státní tajemství a nedopustil se žádného přečinu. „Okomentoval jen to, co před ním někdo jiný z Bezpečnostní rady státu vypustil do médií,“ dodal Babiš.

Podobně mluvil i Stropnický. „Já jsem jenom v obryse, v náznaku, a pak jsem to ještě upřesnil, pojmenoval něco, čeho byly dva dny plné noviny, všecky noviny a všechny servery o tom psaly, a já jsem dostal otázku, a teď jsem byl během tří vteřin postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát a jestli mám připustit třeba, že na tom něco je. Já jsem to rozhodně nevyzradil,“ řekl ministr.

Zítra by se kvůli sporům měli sejít předsedové koaličních stran. Schůzku svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kritika i na hlavu prezidenta

Bělobrádek v rozhovoru pro ČRo Plus zkritizoval i další výrok na citlivé téma – včerejší slova prezidenta Miloše Zemana k případu Češek unesených v Pákistánu.

I když se Zeman hájil, že citoval z veřejně dostupných zdrojů, když mluvil o tom, že Česká republika za dvě dívky zaplatila výkupné asi 150 milionů korun, Bělobrádek to, že se hlava státu k něčemu takovému veřejně vyjadřuje, považuje za nevhodné.

Informaci o výkupném za dvě unesené dívky přinesl tento týden týdeník Respekt. Bělobrádek sám sice nechce věc blíž komentovat, opakovaně ji ovšem zpochybňuje. „Zpráva z Respektu je spekulativní a není správná,“ poznamenal dnes opět.

Podobně zprávu relativizuje také Babiš. Ten prý nemá žádné informace o tom, že by za propuštění dvojice Češek někdo platil. Podle svých slov neví, odkud se informace o výkupném vzala.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme