Brazílie dál bojuje s virem zika. Nejhorší situace je ve spolkovém státě Pernambuco

Brazílie hlásí nejvíce případů nákazy virem zika. Onemocnění také možná způsobuje takzvanou mikrocefalii, tedy těžkou vývojovou vadu u novorozenců. Nejhorší situace je ve spolkovém státě Pernambuco na severovýchodě země, kde natáčel zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Metař na karnevalu v Riu de Janeiru se stal symbolem boje proti komárům a viru zika

Metař na karnevalu v Riu de Janeiru se stal symbolem boje proti komárům a viru zika | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Centrum brazilského města Olinda, které se nachází ve spolkovém státě Pernambuco, odpočívá po bujaré karnevalové noci. Oslavovat přijely stovky tisíc lidí.

V okolí je ale spousta stojatých vod, kde se mohou líhnout komáři. Právě těch se lidé nejvíce bojí, protože hmyz rodu Aedes aegypti přenáší virus zika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazílie dál bojuje s virem zika. Nejhorší situace je ve spolkovém státě Pernambuco. Na místě natáčel jihoamerický zpravodaj David Koubek

Denise z místního informačního střediska ale podotýká, že návštěvníci se příliš na virus neptají. Podle ní je to proto, že se o nemoci v médiích hodně mluví a lidé vědí, jak se chránit.

O prevenci proti komárům se píše také v brožurkách pro návštěvníky. Důležité je prý používat repelent, nosit dlouhé kalhoty a oblečení s dlouhým rukávem, což je ale ve vedru poměrně obtížné.

Materiály také nabádají, aby lidé házeli odpadky do popelnic. Během karnevalu se ale ani toto doporučení nedodržuje a smetí se válí po ulicích.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Situace je v brazilském spolkovém státě Pernambuco vážná hlavně kvůli mikrocefalii. Vědci sice zatím přímou souvislost mezi virem zika a touto vývojovou vadou u novorozenců neprokázali, některé státy už ale varovaly těhotné ženy před cestou do Latinské Ameriky.

Výskyt mikrocefalie se v Brazílii na konci roku oproti předchozímu zvýšil třicetinásobně. Neuroložka Vanessa van der Lindenová pracuje v nemocnici Barão de Lucena, kde nárůst případů poprvé zaznamenali.

„Na začátku jsem si myslela, že to je nový virus, nová nemoc. Nikdy jsem nepředpokládala, že by to mohlo postihnout tolik dětí. Je to opravdová tragédie,“ dodává Lindenová.

Jezírko uprostřed města Olinda. Stojatá voda je ideálním líhništěm pro komáry | Foto: David Koubek

Jedna z místních obyvatelek Ana Rito Marcelinová říká, že se viru zika hodně bojí. Sama prý nemocná nebyla, ale její kamarádka ano. Bolely ji nohy a klouby. A těhotenství?

„Nechci otěhotnět kvůli ekonomické situaci, ale ani jinak bych teď neriskovala a raději chvíli počkala,“ podotýká Marcelinová.

Úředníci z místní radnice obcházejí domy a upozorňují obyvatele, aby na zahradách zlikvidovali stojaté vody. Volnei de Diasová to prý dělá, ale řada sousedů si s tím podle ní hlavu neláme.

„Pamatuji si, že když jsem byla malá, jezdilo po městě vykuřovací auto. Jezdili jednou za pár dní vždycky odpoledne, vypustili kouř a hned se to zlepšilo. Ale dneska nic,“ upozorňuje Diasová.

Úřady sice tvrdí, že s komáry bojují. Podle výsledků to ale spíš vypadá, že boj prohrávají.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

David Koubek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme