Vlci se vrací na jih Čech. Loni je pětkrát zachytily fotopasti

11. únor 2016

Železnorudsko, Lipensko a také Novohradské hory - právě do těchto oblastí se vrací vlci. Dokazují to snímky z fotopastí, na nichž jsou šelmy několikrát zachycené.

S největší pravděpodobností se jedná o zvířata původem z takzvané evropské nížinné populace. Ta se z Pobaltí a východní Evropy už v minulosti rozšířila do Polska a severního a východního Německa. Odtud vlci dál migrují na jih a západ.

Vlk je velmi adaptabilní zvíře. Dokáže se do značné míry přizpůsobit i lidmi osídlené krajině a není primárně vázaný na divoké území. Přesto se ale poslední dobou ukazuje, že hlavním územím vlků se stávají bezzásahová prostředí. Šumava tak v budoucnu může v jejich výskytu hrát zásadní roli.

„V současnosti využíváme v terénu více fotopastí než tomu bylo, dejme tomu, před deseti lety a díky tomu máme více hmatatelných dokladů o výskytu vlka. Zatím rozhodně nelze hovořit o smečce či dokonce nějaké stabilní populaci, ani rozmnožování nebylo potvrzeno. Nicméně, zdá se, že jejich přítomnost je stále častější,“ vysvětluje zoolog Správy Národního parku Šumava Luděk Bufka.

Vlci dokáží za den ujít desítky kilometrů. Je tedy možné, že stejný jedinec prošel za dva nebo tři dny kolem několika fotopastí od sebe vzdálených více než sto kilometrů. Spolehlivě tak můžeme tvrdit, že se na Šumavě pohybuje pouze několik jedinců. Podle zoologa Luďka Bufky je to jeden, maximálně dva jedinci.

Lidé se této šelmy rozhodně bát nemusí. Vlk se člověku vyhýbá. Málokdo ví, že se na našem území zvířata pohybují už od 80. let minulého století a nikomu neublížila, snad s výjimkou několika ovcí v Beskydech.

Spustit audio