V Maroku vznikl základ budoucí nejvýkonnější solárně termální elektrárny na světě

9. únor 2016

V první fázi nyní začala v saharské poušti, 10 kilometrů od marockého města Warzazát, pracovat první jednotka této elektrárny s názvem Noor 1 a výkonem 160 Megawattů. V roce 2018 budou v činnosti i dvě další jednotky, Noor 2 a Noor 3, a nakonec i s poslední jednotkou Noor 4 bude celkový výkon elektrárny činit 580 Megawattů.

V současnosti dodává jednotka Noor 1 elektrickou energii pro asi 650 000 lidí. Elektrárna bude nakonec poskytovat elektrickou energii zhruba 1.1 milionu lidí. Jednotka Noor 1 se skládá z 500 000 zakřivených parabolických zrcadel, z nichž každé je 12 metrů vysoké. Tato zrcadla koncentrují sluneční světlo a teplo na soustavu potrubí, kterou proudí speciální tepelné médium na bázi oleje.

Tato kapalná látka o teplotě přes 390 stupňů Celsia následně ohřívá vodu a mění ji v páru, která pohání soustavu turbin a díky připojeným elektrickým generátorům vyrábí elektrickou energii. Rozloha jednotky Noor 1 činí 450 hektarů. Finální komplex elektrárny se bude rozkládat na ploše 2500 hektarů. Náklady na její výstavbu nakonec dosáhnou částky 9 miliard dolarů.

Zajímavá je přitom značná tepelná setrvačnost elektrárny, která je zabezpečena velkými rezervoáry, které obsahují roztok tekuté či roztavené soli. Díky tomu může jednotka Noor 1 dodávat elektrickou energii i 3 hodiny po západu Slunce a celá elektrárna po dokončení (se všemi čtyřmi jednotkami o celkovém výkonu 580 Megawattů) bude mít tepelnou setrvačnost v trvání 8 hodin po západu Slunce.

Celkem tedy bude dodávat do elektrické sítě energii až po dobu 20 hodin denně. Elektrárna může přitom počítat s asi 3000 hodinami slunečního svitu ročně. Celý komplex bude potřebovat až 3 miliony kubických metrů vody ročně. Jejím zdrojem bude asi 10 kilometrů vzdálená přírodní nádrž, která se rozkládá nedaleko Warzazátu.

Současnou nejvýkonnější solárně termální elektrárnou na světě je zatím americký komplex Ivanpah, který se rozkládá v Kalifornii a dodává do elektrické sítě 392 Megawattů výkonu.

Kolem roku 2020 chce Maroko produkovat 42 % své elektrické energie pomocí obnovitelných zdrojů, tedy v solárních, větrných a vodních elektrárnách. V roce 2030 by tento podíl měl činit již 50%. V současné době však 97% elektrické energie Maroka vzniká spalováním ropy, kterou musí Maroko dovážet.

Zdroje: NPR, MIT Technology Review, Futurism, Inverse, Gizmodo, Guardian, Clean Technica, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio