Sněmovna schválila zjednodušení výplat příspěvků postiženým dětem

Vyplácení příspěvků na zvláštní pomůcku zdravotně postiženým dětem bude zřejmě jednodušší. Rodiče nejspíš už nebudou muset žádat o souhlas soud. Rozhodla o tom ve zrychleném řízení sněmovna. Návrh teď projednají senátoři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice (ilustrační foto)

Nemocnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Požadavek na soudní schválení není podle autora změny, místopředsedy sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) v těchto případech důvodný a přináší potíže:

„Je to zjednodušení situace zdravotně postižených. V současné době se to bude vracet úřadům práce. Soudům se ulehčí, celý proces se zjednoduší a v podstatě zdravotně postižené děti, které mají nárok například na auto, v důsledku svého postižení, se k tomu dostanou rychleji a usnadní jim to celý proces."

Podle Bartoška jsou právě s pořízením auta pro hendikepované děti potíže. Úřad práce sice dál rozhoduje o příspěvcích bez předchozího soudního schválení, rozsudky soudu ale vyžadují registry vozidel, které bez nich odmítají auto zapsat. Rodiče tak automobil pořízený pro potřeby svého postiženého dítěte nemohou používat.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme