Sobotka svolal schůzku předsedů koaličních stran. Kvůli výzvám k rezignaci Stropnického

Premiér Sobotka na pátek svolal schůzku předsedů koaličních stran. Reaguje na výzvu vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, aby ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO zvážil rezignaci kvůli komentování případu únosu Čechů v Libanonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Sobotka podle dnešního prohlášení dává přednost tomu, aby si představitelé koalice všechny důležité či sporné věci vyříkali "z očí do očí", a ne přes média.

Stropnický nedávno připustil, že podmínkou propuštění pětice mužů unesených v Libanonu bylo, aby Česko nevydalo v Praze zadržovaného Libanonce Alího Fajáda do USA. Podle Bělobrádka by se k takovým informacím neměli politici vůbec vyjadřovat.

Po Stropnického odchodu z vlády v souvislosti s jeho výroky volala i opozice. Ministr obrany dnes uvedl, že u ní to ještě chápe, od koaličního partnera se mu to však zdá „úplně zbytečné“.

Podle svých slov nic nevyzradil: „Já jsem jen v obrysu, v náznaku, a pak jsem to ještě upřesnil, pojmenoval něco, čeho byly dva dny plné noviny. Všechny noviny a servery o tom psaly. Dostal jsem otázku a během tří vteřin jsem byl postaven do situace, jestli mám flagrantně lhát. Já jsem to rozhodně nevyzradil."

Za sociální demokracii komentoval Bělobrádkovu výzvu místopředseda ČSSD a šéf sněmovny Jan Hamáček. S vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem souhlasí.

„Neměl by to komentovat ani ministr obrany, ani nikdo z dalších čelních politiků. Je to věc, která je nebezpečná, a může ohrozit naše občany a práce našich bezpečnostních služeb. Pokud došlo k takovému komentáři, který pokládám za chybný, tak ten, kdo takový komentář pronesl, by měl zvážit, jak na tuto svou chybu bude reagovat a zda z toho vyvodí politickou odpovědnost,“ uvedl Hamáček.

Podle něj je teď míč na straně hnutí ANO, která si musí napřed věc vyřešit sama a až pak s koaličními partnery. To ostatně říká i šéf poslanců hnutí Ano Jaroslav Faltýnek, kterému se nelíbí, že šéf KDU-ČSL řekl svůj názor nejdřív v médiích a ne koaličním partnerům.

Stropnický by měl kvůli slovům k případu Fajád zvážit rezignaci, míní Bělobrádek

Číst článek

Pětice Čechů zmizela v Libanonu loni v červenci za ne úplně jasných okolností. Do vlasti se vrátila 4. února.

Stropnický tehdy v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Libanonec Alí Fajád, zadržovaný v té době v Česku, nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA, kteří žádali o jeho vydání.

Andrej Babiš řekl, že pokud se ukáže, že některý ministr vynesl tajné informace, měl by odejít z vlády. Neví prý však, že by Stropnický něco způsobil. Zároveň se Babiš opřel do Bělobrádka.

„Pan Bělobrádek by si měl pro příště odpustit své nemístné výzvy k rezignaci. Měl by se spíše věnovat podpoře vědy a výzkumu, protože to by naší zemi prospělo víc než nesmyslné útoky na koaličního partnera,“ uvedl šéf ANO.

ČTK, ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme