Jihlavským lékařům, kteří nevyšetřili uprchlíky, se nelíbil nátlak nadace

Multikulturnímu centru v Jihlavě se dlouho nedařilo získat praktické lékaře pro křesťanské uprchlíky z Iráku. Patnáct doktorů řeklo, že má přeplněné ordinace. Jenže nakonec se ukázalo, že se jim nelíbil e-mail, kterým je koordinátoři projektu na pomoc uprchlíkům oslovili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Tato nadace nám sdělila, že podle § 48 zákona o péči o zdraví máme povinnost se o tyto pojištěnce postarat. Pokud někdo z nás odmítne, je třeba, abychom jim to sdělili písemnou formou. A oni lékaře, kteří to neprovedli nebo kteří se k tomu nijak nepostavili, oznámí na krajský úřad a na pojišťovnu VZP,“ podotýká Jiří Havránek, jihlavský lékař a zároveň krajský předseda praktických lékařů.

V jeho ordinaci je na počítači otevřený e-mail, který během jarních prázdnin přišel většině jihlavských doktorů. Multikulturní centrum se tímto způsobem snažilo sehnat zdravotní péči pro uprchlíky z Iráku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihlavští praktici se brání nařčení, že bezdůvodně odmítli poskytnout iráckým uprchlíkům vstupní vyšetření. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Kristina Lamperová

„Budí to potom dojem jakési xenofobie praktických lékařů. My ve svých ordinacích v kraji Vysočina léčíme celé spektrum pacientů - od vietnamských pojištěnců přes Rusy, Ukrajince, Bulhary, Španěly, německé občany,“ říká Havránek.

Lékařům tak podle něj hlavně vadila forma až direktivního oznámení, co mají udělat. „Kdybychom se již na začátku začali domlouvat, tak by tyto mediální přestřelky vůbec nebyly, protože by se situace v klidu a elegantně vyřešila,“ zdůrazňuje Jiří Havránek.

Radim Fiedler, hlavní koordinátor projektu na pomoc uprchlíkům z jihlavského multikulturního centra, si ale myslí, že lékaři by bez pohrůžky zákona uprchlíky nepřijali, protože to už předem někteří odmítli.

„Když jsme dostali první odmítavé reakce, a my jsme lékaře pro ty lidi potřebovali, tak jediným způsobem bylo použít zákonnou formu,“ ohrazuje se Fiedler. Multikulturní centrum navíc tvrdí, že jim s obsahem e-mailu pomáhal Krajský úřad na Vysočině.

Jenže podle tiskové mluvčí krajského úřadu to není pravda. „Z vlastní aktivity jsme nadaci pouze informovali o znění aktuální právní normy zákona o zdravotních službách. Na podobě jakékoli nadační soukromé korespondence jsme se nepodíleli. Nijak jsme v její přípravě nefigurovali,“ stojí v e-mailu, který úřad zaslal Českému rozhlasu.

Podle informací ČRo už někteří praktičtí lékaři z Jihlavy a z Třeště své služby nabídli. Dokonce by na Okrouhlík, kde uprchlíci teď jsou, pravidelně dojížděli.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme