Nejsem andílek, nebudu brečet, řekl Havlín. Za korupci si odsedí přes 5 let

Krajský soud v Praze zmírnil o více než rok trest bývalému soudci Ondřeji Havlínovi. Za korupci mu udělil nově 5 let a 3 měsíce vězení. Přihlédl mimo jiné k jeho doznání, věku nebo ke zdravotnímu stavu. Kladenský soud Havlínovi loni vyměřil 6,5 roku, bývalý soudce se proti verdiktu odvolal. Podle obžaloby bral 60letý Havlín úplatky hlavně od řidičů, které soudil za řízení pod vlivem alkoholu. Hrozilo mu až 10 let vězení. Rozsudek je pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý soudce Ondřej Havlín odsouzený za korupci

Bývalý soudce Ondřej Havlín odsouzený za korupci | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Ondřej Havlín si verdikt kvůli nevolnosti vyslechnout nepřišel a s novináři nekomunikoval. Odpoledne se ale vyjádřil během své asi hodinové, emotivní závěrečné řeči.

„Jsem přesvědčen, že můj případ a případ lidí, se kterými jsem se stýkal, má sloužit exemplárnímu, zastrašujícímu efektu a určité mediální promoci, projevu jakobínství ze strany vrchní státní zástupkyně a ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, pozn. red.). Uložení trestu se nebráním. Nejsem žádný andílek a nebudu zde brečet,“ prohlásil.

Právník Ondřeje Havlína chtěl, aby odvolací soud rozsudek zrušil a nařídil nové projednání celého případu.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která je zároveň šéfkou pražského vrchního zastupitelství, dnes v rámci odvolacího řízení trvala na Havlínově vině a žádala potvrzení 6,5letého trestu.

Odvolací líčení u Krajského soudu v Praze v kauze bývalého soudce Ondřeje Havlína | Foto: Veronika Hlaváčová

Řekla, že bývalý soudce soudil za úplatu a ohrozil tak důvěru v justici. Korupci v soudnictví označila za jednu z nejhorších. Zmírnění trestu blíž nekomentovala.

„Přihlédl (soud, pozn. red.) ke společenské záruce, která byla nabídnuta spolkem válečných veteránů. Myslím si, že rozhodnutí soudu plně odpovídá důkazům, které policie v průběhu celého řízení shromáždila,“ uvedla Bradáčová.

Podle obžaloby si Ondřej Havlín řekl o úplatek nejméně v 17 případech. Po zadržení se policistům přiznal ke čtyřem z pěti bodů obžaloby.

Havlín působil do roku 2013 u Obvodního soudu pro Prahu 2 a je zároveň bývalý diplomat. V 90. letech byl českým velvyslancem v Chorvatsku a Bulharsku.

Vedle Havlína čelilo obžalobě dalších šest lidí. Do vězení z nich zamíří pouze státní zástupce František Fiala, kterému dnes odvolací senát potvrdil 3 roky a 10 měsíců odnětí svobody. Ostatní obžalovaní odešli s podmíněnými tresty.

Vyšetřovaní / obžalovaní soudci - kauzy - Ondřej Havlín aj. | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme