Turecký prezident Erdogan pohrozil vpuštěním migrantů do Evropy

K hranicím Turecka míří podle Ankary na 50 tisíc Syřanů. Utíkají před ofenzívou Damašku na severu Sýrie. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes během projevu v Ankaře vyzval OSN, aby dělala víc pro ukončení syrského konfliktu a zabránila údajným etnickým čistkám, které vyvolávají migraci dalších lidí ze Sýrie. Evropské unii prý již dříve pohrozil otevřením tureckých hranic a vpuštěním uprchlíků do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan

Turecký prezident Erdogan | Zdroj: Reuters

„Pokud budou pokračovat ruské nálety a ofenzíva syrské vlády, může přijít dalších 600 tisíc uprchlíků. Připravujeme se na nejhorší scénář, děláme, co je nutné. Ti, kdo nám radí, by měli poradit i dalším členům OSN, abychom jim mohli poslat uprchlíky,“ uvedl prezident Erdogan. Zdůraznil, že se Turecko o migranty, kteří pomoc nezbytně potřebují, stará.

Erdogan také potvrdil, že na dřívější schůzce varoval šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a předsedu Evropské rady Donalda Tuska, že by "mohl přijít okamžik, kdy země otevře migrantům brány do Evropy."Podle bývalého českého velvyslance v Turecku Tomáše Laněho Erdogan využívá migrační krizi k nátlaku na Evropu.

Přehrát

00:00 / 00:00

"Erdogan Evropu vydírá," říká bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně v rozhovoru pro ČRo Plus

„Samozřejmě Evropu vydírá. On už s tím přišel dřív. Velice nevybíravě hovořil s předsedy Evropské rady a Evropské komise už na zasedání NATO v Antalii loni v listopadu.“ Proč varování přišlo teď, mu není zcela jasné.

„Pravděpodobně mu jde o peníze, chce od Evropy získat co nejvíce ústupků při jednání o vstupu do EU a zrušení víz,“ odhaduje Tomáš Laně motivaci turecké hlavy státu.

Podle řeckých úřadů proudí desetitisíce uprchlíků na starý kontinent už teď. Turecko běžence nevrací zpátky.

Ať už Erdogan hrozbu vyplní nebo ne, situace syrských běženců v Turecku je podle Laněho skutečně tragická: „Ti lidé odjíždějí za bílého dne i z turistických center, jak se mohl přesvědčit náš ministr zahraničí Zaorálek. Víc lidí snad z Turecka ani do Evropy jít nemůže.“

Země by prý mohla chránit hranice lépe. „Turecko je schopné udělat hodně, pokud chce. Má velmi silnou armádu a čím dál tím silnější policii,“ vysvětluje.

V Turecku je už teď přes 2 a půl milionu syrských uprchlíků. Dalších několik milionů běženců uprchlo do Libanonu, Jordánska a jiných zemí.

Syrští migranti v uprchlickém táboře Bab al-Salam nedaleko tureckých hranic | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Migranti / uprchlíci - trasy | Foto: Český rozhlas

ČRo, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme