'Brexit' nebo setrvání - téma pro jednání Camerona a Merkelové v Hamburku

V německém Hamburku dnes budou o britském setrvání v EU jednat spolková kancléřka Angela Merkelová a šéf londýnské vlády David Cameron. Ten také přednese poslední velký projev před vyvrcholením jednání o nové podobě britského unijního členství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron a německá kancléřka Angela Merkelová (archivní snímek)

Britský premiér David Cameron a německá kancléřka Angela Merkelová (archivní snímek) | Zdroj: Reuters

V posledních hodinách měli vyjednavači doladit text předběžné dohody o změně pravidel britského členství po právní stránce.

Konečnou podobu nouzového režimu pro případ zahlcení Británie nebo jiné členské země unijními přistěhovalci má dokument dostat až příští týden na bruselském summitu.

Podpora Německa je pro britský balíček naprosto klíčová. Kancléřka a předseda britské vlády se můžou „zaseknout" na kontroverzním tématu, kterým je výjimka pro londýnskou City odklonit se od finančních pravidel pro fungování eurozóny.

S tímto privilegiem má kromě Německa problém také Francie.

David Cameron - britské požadavky na změny EU | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme