V Havaně se poprvé v historii setká hlava ruské pravoslavné církve s papežem

Kubánci a s nimi celý křesťanský svět budou dnes svědky historické události. Poprvé po tisíci letech od církevního rozkolu se osobně setkají hlavy ruské pravoslavné a římskokatolické církve. Patriarcha moskevský Kirill a papež František se po osmé hodině večer našeho času sejdou na letišti v Havaně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František odlétá na Kubu

Papež František odlétá na Kubu | Zdroj: ČTK

Zatímco Kirill je v Havaně na oficiální návštěvě, František se tam zastaví cestou do Mexika. Setkání se připravovalo více než dva roky. Kubu si obě církve vybraly jako neutrální území.

Mezi východní a západní křesťanskou církví panovala po tisíc let značná nevraživost a řada sporů stále zůstává. Podle ruské pravoslavné církve se schůzka stane začátkem důležité etapy ve vztazích mezi církvemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlava ruské pravoslavné církve se na Kubě poprvé setká s papežem. Mluvil o tom zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín

„Podle těch předběžných informací od pravoslavné církve se dnešní setkání určitě ponese ve smířlivém duchu,“ říká moskevský zpravodaj ČRo.

„Hlavy římskokatolické a ruské pravoslavné církve nebudou na veřejnosti prezentovat ty letité teologické, politické a filozofické spory a hlavně budou jednat o tom, co obě církve spojuje. To je v těchto dnech především osud křesťanů ve válečných konfliktech na Blízkém východě, ničení křesťanských památek – určitě zazní mírový apel.“

Pravoslavná a římskokatolická církev působí samostatně od rozkolu, který vyvrcholil jako „velké schizma“ v polovině 11. století. Pravoslavná či také ortodoxní církev od té doby jako svou hlavu uznává konstantinopolského patriarchu.

Ruský patriarcha tedy formálně hlavou pravoslaví není, jeho autorita ale vyplývá z daleko největšího počtu ruských věřících. Pravoslavná církev je rozdělena na patnáct takzvaných autokefálních, autonomních církví.

Kirill stojí v čele moskevského patriarchátu od roku 2009, kdy vystřídal Alexije II., který měl v ruské společnosti velkou autoritu a zasadil se o návrat ruské pravoslavné církve na politické výsluní, především díky svým kontaktům s nejvyšší ruskou politickou elitou.

V tom patriarcha Kirill zdatně pokračuje, ruská pravoslavná církev pod jeho vedením hraje stále důležitější roli ve veřejném životě v Rusku.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme