Vakcína proti viru zika bude do roka, věří Brazílie. Odhad WHO je 18 měsíců

Brazílie věří, že vakcína proti viru zika bude hotová do roka. Brazilští odborníci vyvíjejí očkovací látku společně s vědci z Texaské univerzity. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ale bude vývoj vakcíny trvat ještě nejméně rok a půl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus zika. Larvy komárů rodu Aedes aegypti

Virus zika. Larvy komárů rodu Aedes aegypti | Zdroj: Reuters

„Panuje velký optimismus ohledně toho, že budeme schopni vyvinout vakcínu v čase kratším, než se původně předpokládalo,“ prohlásil brazilský ministr zdravotnictví Marcelo Castro.

„Zhruba do roka bychom mohli mít vakcínu – ovšem pouze vyvinutou, to neznamená, že ji budeme moci rovnou aplikovat,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazílie věří, že vakcína proti viru zika bude hotová do roka. Zároveň oznámila, že vyvinula rychlý test na přítomnost viru v těle. Více zpravodaj David Koubek

Podle něj budou ještě potřeba pravděpodobně dva roky, než se vakcína otestuje. To znamená, že používat se bude moci až za tři roky, což zatím odpovídá hrubým odhadům.

Vývoj bude mít na starosti brazilský Institut pro infekční choroby Evandra Chagase a Texaská univerzita, Brazílie do něj zatím slíbila dát v přepočtu 45 milionů korun.

Jihoamerická země, kterou nákaza virem zika postihla nejvíce, zároveň oznámila, že vyvinula rychlý test na přítomnost viru v krvi, moči nebo slinách.

Virus zika je přenášen v tropickém a subtropickém klimatu komárem rodu Aedes aegypti a způsobuje onemocnění podobné chřipce. Mezi příznaky patří teplota, bolest kloubů, svalů a hlavy, zánět spojivek či vyrážka. Nemoc po 2 - 7 dnech odeznívá, mnoho nakažených její průběh ani nezaznamená. Virus může spouštět tzv. Guillain-Barrého syndrom či mít vliv na plod těhotné ženy. Více v PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

„Jakmile vzorky dorazí, začneme je v laboratoři zpracovávat a výsledek máme za pět až šest hodin. Někdy se test musí opakovat, ale je velmi rychlý a dost přesný,“ uvedla výzkumná pracovnice Státní univerzity v Campinas Clarice Arnsová.

Test je důležitý proto, že hodně čísel a statistik jsou spíše jen přibližná čísla. Lékaři totiž rozeznávají nakažené jen podle příznaků nemoci, protože testy krve jsou složité a nákladné.

Navíc významně vzrostl počet případů dětí narozených s mikrocefalií. Zdravotníci pro to zatím nemají jiné vysvětlené než rozmach nákazy virem zika, ale zatím stále neexistuje přímý důkaz.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

David Koubek, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme