Česko Fajáda stíhat nemohlo, odmítá kritiku ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo názor, že propuštěním Alího Fajáda podezřelého ze spolupráce s teroristy porušilo české i mezinárodní právo. Zdůraznilo, že Spojené státy Českou republiku nepožádaly o provedení trestního stíhání v ČR a ani tento úmysl nenaznačovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) | Zdroj: ČTK

Podle náměstka ministra Petra Jägera tak nebyly splněny všechny podmínky pro to, aby Česko mohlo Fajáda stíhat. Šéf resortu Robert Pelikán (ANO) upozornil, že trestní stíhání nezahajuje ministr, ale státní zastupitelství.

Pro trestní stíhání nevydaného cizince v ČR by podle ministerstva musely být splněny tři podmínky určené trestním zákoníkem. První stanoví, že čin musí být trestný i podle českého práva. Druhá, že pachatel byl dopaden na českém území a nebyl vydán k trestnímu stíhání cizímu státu. Třetí říká, že stát, který žádal o vydání, musí požádat o provedení trestního stíhání pachatele v ČR.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu Fajád okomentovala advokátka a bývalá náměstkyně ministerstva spravedlnosti Hana Marvanová

"V daném případě by se tak Spojené státy americké musely na Českou republiku obrátit se žádostí o provedení trestního stíhání vůči dotčenému pachateli v České republice, k čemuž však nedošlo, a tento úmysl ani Spojené státy americké neindikovaly," vysvětlil Jäger, který na ministerstvu vede mezinárodní a ústavněprávní sekci.

Názor, že vláda při propuštění Fajáda porušila právo, dnes prezentovala opoziční TOP 09. Podle šéfa strany Miroslava Kalouska měl ministr spravedlnosti jen dvě zákonné možnosti:

„Alího Fajáda buď vydat našim spojencům, anebo zajistit jeho stíhání na území České republiky. Propuštění Alího Fajáda bylo nejenom nezákonné, ale ve svém důsledku ohrozilo i bezpečnost všech občanů ČR a vyvolalo oprávněné pochybnosti u našich spojenců, zda jsme právním státem,“ řekl šéf TOP 09.

Advokátka a bývalá náměstkyně ministerstva spravedlnosti Hana Marvanová si myslí, že z hlediska práva není ministerstvu spravedlnosti co vyčíst. K detailnějšímu hodnocení případu jí ale chybí víc informací.

„Pokud USA neučinili kroky k zahájení trestního stíhání, proč to neučinily nevím, tak nebyla splněna základní podmínka. Podle vyjádření (ministerstva spravedlnosti) to vypadá, že podle práva je vše v pořádku.“

Kauza má ale podle Marvanové zjevně ještě jiný rozměr. „Diplomatický, zpravodajský. Nedělám si iluze, že o tom máme všechny informace,“ podotkla bývalá náměstkyně ministerstva spravedlnosti.

Premiér Sobotka neodvolá ministra obrany Stropnického. Chyboval, ale prý ne vážně

Číst článek

Ministr Pelikán kritikům vzkázal, že trestní stíhání nezahajuje ministr spravedlnosti, ale státní zastupitelství. „Mně je známo, že městské státní zastupitelství se zabývalo otázkou, jestli nemá proti panu Fajádovi zahájit stíhání z nějakého důvodu, a neudělalo to," reagoval Pelikán.

O tom, že Fajád nebude vydán do Spojených států, rozhodl ministr spravedlnosti minulý týden. Soud muže propustil na svobodu ve stejný den, kdy se pět Čechů unesených v Libanonu vrátilo do vlasti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) posléze médiím řekl, že podmínkou propuštění pětice Čechů bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do USA.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme