Sněmovna přerušila debatu o migraci, pokračovat může v březnu

Sněmovna znovu přerušila debatu o migraci, diskuse by mohla pokračovat patrně až v březnu. Podle návrhu usnesení, který předložil předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola, by měla dolní komora podobně jako loni na podzim odmítnout stálý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Postoje vlády k řešení migrační krize vysvětloval poslancům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Zmínil ochranu schengenské spolupráce, vznik funkčních migračních politik i snížení tlaku běženců na unii. Mluvil i o zahajované námořní misi Severoatlantické aliance v Egejském moři, která bude podle Zaorálka monitorovací a lodě nebudou tahat čluny s uprchlíky zpět do Turecka.

Podle většiny opozičních stran ale vláda nevysvětlila, jak přesně chce situaci řešit. Největšími kritiky byli poslanci ODS, KSČM a Úsvitu, kteří si zařazení tohoto bodu na program schůze prosadili.

„Pan ministr zahraničních věcí mluvil dlouho, řekl nám, co dělal poslední dny, jaká místa navštívil, ale neřekl nic konkrétního, co by přineslo řešení této uprchlické krize. Víceméně jsme se dozvěděli to, že zastává impotentní politiku Evropské unie, to znamená politiku, která nepřináší další řešení,“ shrnul výhrady komunistů poslanec Zdeněk Ondráček.

Řecko má tři měsíce na zlepšení kontrol migrantů, shodli se ministři financí EU

Číst článek

Návrh usnesení je dílem vládních lidovců a sociálních demokratů a také opoziční TOP 09. Podle její místopředsedkyně Heleny Langšádlové by měly všechny demokratické strany hledat společné evropské řešení.

„Rozpad Evropské unie nebo snad vystoupení by mělo fatální nejenom ekonomické dopady, ale i z hlediska dlouhodobého i bezpečnostní dopady. Znovu bychom se dostali do zájmu Ruska a naše směřování by se obrátilo o 180 stupňů,“ upozornila Langšádlová.

Loni na podzim poslanci vedle odmítnutí myšlenky na zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků podpořili také opatření, jež povedou k lepší ochraně vnější hranice unie, navracení lidí bez práva na udělení azylu nebo zásahům proti pašerákům lidí.

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme