Pohonné hmoty byly podle ČOI loni nejkvalitnější od roku 2001

Kvalita pohonných hmot se v Česku zlepšuje. Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila v loňském roce nejméně vadných vzorků, a pohonné hmoty tak byly nejkvalitnější za posledních 14 let. Tuzemským předpisům nevyhovělo 1,2 procenta odebraných vzorků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání paliva (ilustrační foto)

Čerpání paliva (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Na čerpacích stanicích po celé České republice odebrali inspektoři 2723 vzorků. Nevyhovělo jich 32. Nejvíce vad našla inspekce u nafty, konkrétně 19, u benzinu pak pět.

Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu výrazně pomohl zvednout kvalitu pohonných hmot fakt, že ČOI zveřejňuje pochybení a výše pokut. Roli v tom ale hraje i konkurence mezi obchodníky.

„V momentě, kdy stoupá spotřeba, což je jak rok 2014, tak rok 2015, se každý hráč na trhu snaží udržet zákazníky. Kdyby se prokázalo, že prodává i při nízké hladině pohonných hmot nekvalitní zboží, hodně by ztratil,“ vysvětluje Loula.

Ve srovnání s výsledky roku 2014 tak jde o téměř dvoutřetinový pokles. Předloni dosahoval nález nejakostních vzorků pohonných hmot tří procent.

Jakost pohonných hmot - počet nevyhovujících vzorků v procentech (2002 - 2015) | Foto: ČTK

Nejčastěji se jednalo o méně závažná pochybení. Například, že majitel cisterny nevymyl řádně její vnitřek a zbytky benzinu se třeba smíchaly s naftou. Loni se ale inspektoři setkali s nejvážnějším pochybením v historii, a to na pražské čerpací stanici V Korytech na Praze 10.

„Česká obchodní inspekce na základě podnětu provedla kontrolu a zjistila, že se v nádrži nacházela nafta s 50násobně překročeným limitem na vodu. Do nádrže unikala voda z myčky. I když to provozovatel nemohl ovlivnit, musí ručit za to, co prodává. Pravomocně dostal pokutu půl milionu korun,“ připomíná mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Za nejakostní paliva inspektoři uložili 15 pokut v celkové výši 2,1 milionu korun. Další správní řízení ještě běží. Celkem loni Česká obchodní inspekce zakázala prodej 137 tisíc litrů pohonných hmot v celkové hodnotě téměř 4,5 milionu korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme