Vypnuté kamery i mikrofony. Poslanci jednali o údajném úniku tajných informací

Teprve po čtvrté v historii samostatné České republiky jednali poslanci za zavřenými dveřmi. Kamery i mikrofony snímající jednací sál zůstaly vypnuté. To vše kvůli údajným únikům informací z Bezpečnostní rady státu. Souviset mají s propuštěním pětice Čechů zadržovaných v Libanonu, kteří byli údajně propuštěni výměnou za Libanonce Alího Fajáda. Mimořádnou schůzi svolala opozice. Vládní poslanci ale podle očekávání zablokovali její program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán | Zdroj: ČTK

Vystoupili tak jen poslanci s přednostním právem, tedy například předsedové klubů. To, aby schůze byla neveřejná, navrhl hned v jejím úvodu předseda KSČM Vojtěch Filip. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl nechat jednání veřejnosti přístupné až do chvíle, než se bude hlasovat o programu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novináři byli vykázáni, jednání sněmovny bylo neveřejné. Víc od Jany Čermákové

Nakonec se ale uzavřelo hned. Krátce před půl jednou odpoledne se v jednacím sále vypnuly kamery i zvuk, novináři nemohli ani do kuloárů. Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Romana Váni z ČSSD, by se dokonce tak citlivé informace neměly na plénu projednávat vůbec.

„Neveřejné jednání sněmovny není jednání, na kterém by mohly být prezentovány utajované informace. Představa, že by tam někdo něco mohl říct, je nesprávná,“ řekl Váňa. Poslanci nakonec jednali za zavřenými dveřmi skoro hodinu a půl.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se vláda snaží utajit a zamlžit skutečnost, že ohrozila bezpečnost občanů České republiky a porušila trestní zákon.

„Tento nebezpečný terorista měl být buď vydán do země, ve které byl z těchto činů obžalován, nebo měl být souzen na našem území.“

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO, který o nevydání Fajáda do Spojených států rozhodl, s tvrzením TOP 09 nesouhlasí.

„Ono je důležité, dočíst každé ustanovení až do konce. V paragrafu osm, o kterém hovoří, je ještě jedna podmínka, a to je, že o to ten daný stát požádá. To USA neudělaly, takže bohužel."

Česko Fajáda stíhat nemohlo, odmítá kritiku ministerstvo spravedlnosti

Číst článek

Opozici výsledek jednání neuspokojil. Za vládu vystoupil jen premiér Sobotka, který prý neřekl nic nového. KSČM dokonce žádá demisi premiéra a ministra obrany.

Vládu naopak hájil místopředseda sněmovny z KDU-ČSL Jan Bartošek. Poslanci podle něj dostali všechny informace, které mohly v rámci utajení na plénu sněmovny zaznít.

Premiér Sobotka neodvolá ministra obrany Stropnického. Chyboval, ale prý ne vážně

Číst článek

O tom, že Fajád nebude vydán do Spojených států, rozhodl ministr spravedlnosti minulý týden. Soud muže propustil na svobodu ve stejný den, kdy se pět Čechů unesených v Libanonu vrátilo do vlasti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) posléze médiím řekl, že podmínkou propuštění pětice Čechů bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do USA.

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme