Nový sníh vylepšil podmínky pro lyžování na Šumavě i v Krušných Horách

12. únor 2016

I přes oteplení v předchozích dnech se na západočeských horách stále lyžuje. Udržovaná je většina sjezdovek a zoufat si nemusejí ani milovníci běhu na lyžích. Areály hlásí skvělé podmínky.

Podmínky na západočeských horách se vylepšily, oblevu vystřídalo sněžení a také teploty klesly. V některých areálech se roztočila po čase sněžná děla a do běžeckých stop se mohly vrátit rolby. Oblíbená zimní střediska v Krušných Horách i na Šumavě proto lákají na pohodové víkendové lyžování.

V krušnohorské oblasti mohou lyžaři zamířit například do mariánskolázeňského areálu Snowhill. Na sjezdovkách Krakonoška a Slalomák leží od pětadvaceti do šedesáti centimetrů technického sněhu. V provozu tam je kabinková lanová dráha, lyžařský vlek, dětský park s posuvným pásem a lanovým vlekem a také související služby, jako je lyžařská škola, půjčovna, servis a občerstvení. Tratě pro běžkaře jsou tady ale bez sněhu. Nemůže tak být strojově upravována ani Krušnohorská magistrála a další stopy v okolí Perninku.

„Nepříznivé sněhové podmínky a počasí na horách už vystřídalo alespoň mírné ochlazení a připadlo také několik centimetrů čerstvého sněhu. Lyžařské areály Velfling a nádraží v Perninku jsou v provozu a dělají maximum, aby měly co nejlépe upravené svahy," uvedla Nikola Dörflerová z tamního infocentra.

Dobré podmínky a upravené sjezdovky díky technickému sněhu slibuje i areál v Bublavě na Sokolovsku. Funguje také lanovka a dětský park. Oproti tomu doslova vynikající podmínky pro lyžování hlásí Klínovec. Vyjma nové jáchymovské sjezdovky, která na některých místech funguje v omezeném režimu, jsou všechny ostatní sjezdové tratě otevřené. Sněhu je na nich od čtyřiceti do sedmdesáti centimetrů a navíc během posledních dnů připadlo až sedm centimetrů sněhu čerstvého. Běžkaři mají ale v okolí Klínovce smůlu. Kvůli nedostatku sněhu jsou pro ně podmínky spíše horší a stopy nejsou strojově upravené.

Dostatek sněhu a upravené sjezdovky najdou lyžaři i na Šumavě

V Plzeňském kraji nabízí nejvíce možností pro sjezdové lyžování tradičně Železnorudsko. Také tam se sněhové podmínky výrazně vylepšily. Ve skiareálu Špičák napadlo asi patnáct centimetrů sněhu a i tam ještě zasněžovali. Teď o víkendu tak budou v provozu skoro všechny sjezdovky.

„Je otevřená téměř celá jednička bez spodního dojezdu, dvojka, trojka, dále vlek Pod Šancí. Zavřená je čtyřka, Šance jedou všechna dopravní zařízení. Otevřená je půjčovna, lyžařská škola, všechna občerstvení, téměř žádné fronty, takže ideální stav k lyžování," popsal Vladimír Kasík ze skiarálu Špičák.

Na svah zvou i některé další areály na Železnorudsku, konkrétně Nad nádražím, Weissova louka nebo Goldhof, jede lanovka na Pancíř. Patnáct centimetrů nového sněhu hlásí i skiarál Samoty přímo v Železné Rudě. Sjezdovky jsou upravené a sjízdné. Návštěvníkům je k dispozici půjčovna lyží i lyžařská škola. Večerní lyžování probíhá od 18 do 21 hodin.

Ideální podmínky pro běžkaře hlásí Modravsko a Prášilsko

Lyžovat se dá i v šumavském Nýrsku. Kvůli nedostatku sněhu musel sice tamní areál zkrátit sjezdovku, i tak ale zve v sobotu a v neděli na celodenní lyžování. Toho času mimo provoz jsou níže položené areály, například v Hartmanicích, Kašperských Horách nebo v Kocourově na Klatovsku. Kdo raději na lyžích běhá, užije si v upravených stopách na Železnorudsku nebo Kvildsku. Běžkaři můžou vyrazit i na Modravsko.

„Všechny běžecké trasy v našem okolí budou upraveny a sněhové podmínky, si myslím, že jsou ideální, přibližně třicet centimetrů sněhu a z toho je tak patnáct centimetrů nového čerstvého sněhu, takže myslím, že na běžky úplně ideální podmínky," uvedla Petra Radová z tamního infocentra.

Stopy projela rolba i na Prášilsku. Sněhová pokrývka se tam pohybuje od dvaceti do šedesáti centimetrů sněhu a strojově byly upraveny okruhy směrem k jezeru Laka a směrem k rozhledně Poledník. Ve vyšších polohách je sněhu dost, v nižších by měli návštěvníci dbát zvýšené opatrnosti, mohou se totiž objevovat vydřená místa.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio