Zakládáme zahradu. Odborníci radí, na co se zaměřit

13. únor 2016

Chcete mít u domu zelený ráj? Určitou představu byste měli mít už při vybírání projektu budoucího domu. Hlavně realizaci nepodcenit a dobře popřemýšlet o tom, jak členit prostor a co v zahradě vysadit. Vyplatí se oslovit zahradního architekta nebo vzít tužku a papír a vymýšlet, kreslit a zapisovat všechny své vysněné prvky.

Kdo si chce zahradu navrhnout sám, měl by zohlednit celou řadu faktorů. Na počátku se musí pracovat s hrubým náčrtkem, vyznačenou orientací pozemku a stojících staveb, tvar i barevnost okolního terénu nebo převládající směr větru.

Důležité je projít se zahradou a promyslet koncepci – kam se umístí pergola, jezírko, pískoviště pro děti nebo prostor na pěstování zeleniny. Nic by vás při samotné realizaci už nemělo překvapit. Kdo dá spíš na odborníky, zkontaktuje zahradní architekty.

Výběr rostlin by měl odpovídat půdě na pozemku, na její kvalitě a propustnosti. Vhodné je nechat si shrnout ornici, aby se při stavbě domu nepoškodila a mohla se použít při výsadbě.

„Popřemýšlíme, na kterou světovou stranu máme vstup do domu, kde budeme mít terasu a kde třeba bylinky, které ocení slunce, kde bude naopak stinný kout,“ popisuje Magdalena Smetanová z atelieru zahradní a krajinářské architektury in-site.cz.

Zvládnete údržbu?

Také si musíte poctivě říct, jak často plánujete zeleň udržovat. „Když si navrhneme zahradu příliš náročnou a přitom nemáme čas nebo prostředky se jí dál věnovat, bude to problém,“ konstatuje Eva Jeníková. „Lze ale navrhnout zahrady na údržbu nenáročné, do kterých můžeme postupně přidávat. Pokud vidíme, že se zahradě chceme a můžeme věnovat.“

Rekonstrukce zahrady, přeměna cesty k provozní brance, stav před a po

Pobytový trávník nemusí být po celé zahradě, může vymezovat jen prostor okolo domu. V zadní části zahrady lze ponechat trávník vyšší, případně se stačí rozhodnout pro v současnosti módní luční porost. Ušetříte tak mnoho času namísto sekání trávníku.

Zvažte množství okrasných záhonů, především si představte dobu nutnou na údržbu jako odstraňování plevele, zalévání a zazimování. Výsledek by měl navíc ladit s okolím. Jinak je potřeba přistupovat k zahradě v centru města a jinak na venkově. Což ale neznamená, že na samotě u lesa nemůže vzniknout moderní zahrada, nebo v městské zástavbě romantické zákoutí.

Víte, kdo a proč bude na zahradě pobývat?

„Na zahradě nebudeme fungovat jen my, bude sloužit celé rodině. Nebo přátelům, kteří k nám přijedou na návštěvu. A potřeby členů rodiny se v průběhu let mění,“ připomíná Magdalena Smetanová. Nešvarem dnešní doby jsou prolézačky, děti brzy přestanou bavit a na zahradě zůstává monstrum bez využití. Vhodnější je třeba keřové zákoutí, kde mají potomci soukromí pro hru a fantazii.

Studie zahrady domu na Šumavě

A nezapomeňte na základní pravidlo, pokud zahradu menších rozměrů: „Podstatné je dívat se na zahradu jako na celek a ‚vtáhnout ji do hry‘ celou. Snažit se ji celou zobytnit, mít do každé plochy proč jít, proč ji obývat. Tu si sednout s knížkou, jinde k ohništi. Plochy mít propojené tak, aby celá zahrada fungovala,“ říká Eva Jeníková. Pamatujte také na to, že zahrada není jednorázová investice, kterou obětujete při jejím založení. Jsou to každoročně vynaložené finanční prostředky na její údržbu. Plus spousta času a úsilí.

I ten, kdo žije obklopen zahradou dlouhá léta, se může rozhodnout pro kompletní proměnu. „To je ideální stav. Takový člověk už ví, jak na zahradě tráví čas. Jaké jsou půdní podmínky. Ví, kam se rád dívá, kde si rád posedí. Takový člověk už také ví, kde má soused slepice, kde přes plot padají jablka a pak na ně létají vosy a podle toho vybírá třeba místo pro posezení,“ shodují se Magdalena Smetanová a Eva Jeníková z atelieru zahradní a krajinářské architektury in-site.cz.

Spustit audio