Zemřel výtvarník, architekt a designér Bořek Šípek. Bylo mu 66 let

Ve věku 66 let zemřel výtvarník a architekt Bořek Šípek. Deset let byl dvorním architektem Pražského hradu. Reprezentační prostory sídla českých prezidentů zdobí Šípkovy unikátní lustry, vázy, skleněné součásti nábytku a další interiérové vybavení. Za svou tvorbu získal řadu cen, třeba titul Rytíře umění a literatury Francouzské republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bořek Šípek na výstavě Odsouzeni k smrti v Galerii Vinohradská 12

Bořek Šípek na výstavě Odsouzeni k smrti v Galerii Vinohradská 12 | Foto: Khalil Baalbaki

„Já jsem seděl doma a kreslil jsem si, dělal jsem návrhy, protože jsem tenkrát neměl na to, abych postavil dům a ukázal, co umím v architektuře, tak jsem to dělal na menších věcech, jako jsou příbory, židličky a skleničky,“ popsal své začátky Bořek Šípek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel výtvarník, architekt a designér Bořek Šípek. Bylo mu 66 let

V dětství mu umřeli rodiče, a tak se ho ujal sklářský výtvarník René Roubíček. Od něj získal první zkušenosti s prací se sklem. Po absolvování umělecké průmyslové školy emigroval do Německa.

„Vystudoval jsem v Hamburku Vysokou uměleckoprůmyslovou školu, architekturu a ještě filozofii ve Stuttgartu,“ řekl.

Potom žil několik let v Nizozemí, kde se začal zabývat návrhy nejrůznějších staveb a interiérů. Spolupracoval se světovými módními návrháři a jeho tvorbu si oblíbili třeba v Japonsku, Číně nebo ve Spojených státech.

OBRAZEM: Bořek Šípek se proslavil po celém světě hlavně skleněnými objekty

Číst článek

Skleněný strom od Bořka Šípka - detail | Foto: Miloš Matěcha

V Česku se proslavil hlavně jako hradní architekt bývalého prezidenta Václava Havla. Po jeho smrti spolupracoval na projektu Lavička Václava Havla.

„Václav Havel byl milovník dialogu, takže jsem lavičku rozdělil na dvě křesílka a spojil je stolečkem, aby spolu lidé mohli intenzivně hovořit,“ popsal tehdy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Lucie Výborné s Bořkem Šípkem z roku 2011

Pamětní místo věnované exprezidentovi je kromě několika českých měst také v Dublinu, Barceloně, Benátkách a Washingtonu.

Šípek byl děkanem Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci a pravidelně zasedal jako porotce v soutěžích začínajících designerů. On sám ale takovou cestu k proslavení nikdy nehledal. „Já věřím přímému kontaktu, ale soutěž je vždycky anonymní, takže určitě to jde i bez soutěží.“

Autor památníku Bořek Šípek | Foto: Lenka Kabrhelová

mka, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme