České biatlonistky ovládly štafetu v Presque Isle. O triumf je nepřipravilo ani trestné kolo

Z neděle na dnešek přeloženou štafetou žen bylo ukončeno v Presque Isle americké turné biatlonistů v rámci letošní sezony Světového poháru. Češkám tato změna evidentně přinesla štěstí, když si navzdory jednomu trestnému okruhu dojely pro prvenství. České biatlonistky tímto navázaly na svůj předchozí společný úspěch z Anterselvy, kde se radovaly ze stříbrné pozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biatlonistka Gabriela Soukalová na trati v Presque Isle, USA

Biatlonistka Gabriela Soukalová na trati v Presque Isle, USA | Foto: (C) Český biatlon Petr Slavík

Českou štafetu jako již tradičně odstartovala Eva Puskarčíková, která opět předvedla stabilní střelbu, díky níž se neustále držela v první desítce.

Po dvou chybách na ležce Puskarčíková zastřílela druhou položku čistě a posunula se do první pětky, kterou udržela až do předávky.

Jako druhá z českého týmu na trať v Presque Isle vyrazila Lucie Charvátová. Ta se ani tentokrát nevyvarovala chyb, takže podobně jako při poslední štafetě v Itálii musela absolvovat trestné kolo. I kvůli tomu předala štafetu Gabriele Soukalové na devátém místě se ztrátou 47 sekund na vedoucí Rusky.

Biatlonisté v Americe válčí s mrazem. Taková zima letos ještě nebyla, říká Soukalová

Číst článek

Na třetím úseku jedoucí Soukalová předvedla další vynikající výkon poté, co na střelnici chybovala jen dvakrát, během své jízdy kompletně stáhla manko Rusek a dostala Češky do čela.

Finišmanka české štafety Veronika Vítková odstartovala svou misi s náskokem 16 vteřin na druhou Francii. Při své první střelbě česká reprezentantka, na rozdíl od její pronásledovatelky z Francie, předvedla slušný výkon a i nadále držela první místo.

Vedoucí příčka Vítkové náležela i před závěrečnou střelbou, před kterou měla k dobru více než 15 sekund. Česká biatlonistka následně sice třikrát chybovala, ale její soupeřky také nestřílely bez chyb, takže bylo zřejmé, že si Češky dojedou pro vítězství.

Stříbro nakonec v dramatickém finiši vybojovaly Ukrajinky před Němkami, které podobně jako vítězky musely absolvovat jedno trestné kolo.

Týmový závod mužů vyhráli Norové, Češi nestartovali

Mužskou štafetu ovládli Norové, kteří závod na 4x7,5 kilometru vyhráli o více než 30 sekund před druhými Francouzi. Zástupcům země galského kohouta sice v sestavě chyběl lídr Světového poháru Martin Fourcade, ale především zásluhou výborné střelby dokázali dosáhnout na stříbrnou pozici před třetími Němci. Český výběr do štafety kvůli nemoci Ondřeje Moravce nenastoupil.

SP v biatlonu v Presque Isle (USA):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Birkeland, Bjöntegaard, J. Bö, T. Bö) 1:12:09,8 (0 tr. okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (S. Fourcade, Fillon Maillet, Desthieux, Beatrix) -30,1 (0+2), 3. Německo (Lesser, Birnbacher, Böhm, Doll) -42,6 (0+11), 4. Rusko -48,3 (0+7), 5. USA -48,3 (0+9), 6. Itálie -1:34,8 (0+12).

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. ČR (Puskarčíková, Charvátová, Soukalová, Vítková) 1:07:11,0 (1+14), 2. Ukrajina (Varvynecová, Burdygová, Džymová, Pidhrušná) -25,2 (0+12), 3. Německo (Preussová, Kummerová, Gössnerová, Horchlerová) -25,4 (1+7), 4. Polsko -26,0 (0+7), 5. Itálie -47,5 (1+12), 6. Francie -48,2 (1+13).

ČTK, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme