Legionáři měli být zapomenuti, říká autor komiksové série, která to chce změnit

Je to už více než sto let, co Josef Mašín, Rudolf Medek nebo František Moravec začali měnit dějiny. Českoslovenští legionáři poznamenali celý průběh první světové války, přesto o nich veřejnost příliš neví. Změnit to chce i komiksová série Stopa legionáře. Její druhý díl se vrací ke konkrétním osudům vybraných legionářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Ležák a Michal Kocián: Stopa legionáře II. (detail obálky)

Zdeněk Ležák a Michal Kocián: Stopa legionáře II. (detail obálky) | Foto: Nakladatelství Argo

O první světové válce lidé stále ještě nemají takové povědomí jako třeba o té druhé. Autor komiksové série Stopa legionáře Zdeněk Ležák pro to má jasné vysvětlení:

„Myslím si, že je to hodně o tom, že legionáři měli být zapomenuti kvůli politickým událostem 20. století. A to nám vlastně vydrželo až doteď.“

Částečně to změnil rok 2014, kdy se slavilo sté výročí první světové války a vzniku československých legií. Zdeněk Ležák tehdy spolu s výtvarníkem Michalem Kociánem připravil komiks Stopa legionáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osudy dvaceti československých legionářů připomíná pokračování komiksové série Stopa legionáře

Sto stránek jim ale nestačilo, a tak se teď zaměřili na dvacítku konkrétních osobností. Každé z nich věnovali dvě stránky životopisných informací, další čtyři pak zabírá komiksově zpracovaná klíčová životní událost.

„Krátkými komiksovými příběhy jsme chtěli ukázat takový highlight z toho života, který si čtenář potom vždycky bude pamatovat. Když tam máme dejme tomu Čílu, tak že je to ten legionář, který předával zlatý poklad. Když tam máme Svobodu, tak že je to ten, který byl prezidentem a podepisoval moskevské protokoly,“ vysvětluje Ležák.

Přestože ani jeden z autorů není historik, o historickou přesnost dbají. „V komiksu jsou použity i historické obrázky nebo historické fotografie, které jsou překreslené. Mám právě od Zdeňka spoustu podkladů. Jedná se tam o uniformy a o zbraně, aby to bylo všechno co nejvíc historicky věrné,“ dodává výtvarník Michal Kocián.

Oba autoři tvoří hlavně pro děti. Jak se ale ukázalo už po prvním dílu, komiks Stopa legionáře rozhodně není jen dětské čtení.

Zdeněk Ležák a Michal Kocián: Stopa legionáře II. (ukázka) | Foto: Nakladatelství Argo

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme