Zaorálek: Armádní rozvědka v Libanonu nepochopitelně hazardovala

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) požaduje vyšetření libanonské kauzy včetně role Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby. Vyslání jejího člena do Libanonu, kde byl spolu s dalšími čtyřmi Čechy unesen, označil za nepochopitelné hazardování. Uvedl to dnes v pořadu Partie televize Prima.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do voleb povede sociální demokraty Lubomír Zaorálek

Do voleb povede sociální demokraty Lubomír Zaorálek | Zdroj: ČTK

Zaorálek rovněž pokládá za nutné vyšetřit únik informací o údajném výkupném za Češky unesené v Pákistánu či výměně unesených Čechů v Libanonu za Libanonce Alího Fajáda.

„Kdo tady selhal, jestli někdo selhal, to je věc vyšetřování policie,“ uvedl ministr zahraničí.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zopakoval, že v kauze selhala vláda tím, že přistupuje na požadavky teroristů, únikem informace o výši výkupného a propuštěním člověka obžalovaného z těžkých mezinárodních zločinů.

V souvislost s kauzou čelí tlaku na odstoupení ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Médiím potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů zadržovaných v Libanonu bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do Spojených států, kde je podezřelý z napojení na teroristickou organizaci.

Fajád byl z pražského vězení propuštěn ve stejný den, kdy se pět Čechů vrátilo do vlasti. Tento krok tvrdě kritizovaly Spojené státy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme