Už čtvrtý rok nabádá Toulavý autobus africké děti, aby nejedly gorily

Děti z afrického Kamerunu žijí na dosah pralesa, řada z nich přitom nikdy nezahlédla živou gorilu. Pražská zoologická zahrada se proto už čtvrtým rokem snaží zvýšit jejich povědomí o ochraně přírody. Projekt Toulavý autobus se zaměřuje především na záchranu goril v pralesní rezervaci Dja. Za sebou má první letošní jízdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toulavý autobus na cestě za gorilami

Toulavý autobus na cestě za gorilami | Foto: Khalil Baalbaki, Zoo Praha

„Nikdy jsem nic podobného neviděl,“ nespouští 18letý Boris oči ze statného gorilího samce ve výběhu chovné stanice v kamerunském Mefu.

Zvíře s dusotem pobíhá kolem plotu. Učitel Wirba Ndzebemé dětem objasňuje chování goril a radí jim, aby o kousek couvly.

„Většinou sem jezdí děti z vesnic kolem pralesa. Snažíme se jim vysvětlit, jaké je poslání naší stanice, a navést je k ochraně přírody. Povídáme si s nimi o tom, jaké mají zkušenosti s lesem, jestli vědí, co v něm žije nebo co lesní ekosystém ohrožuje,“ přibližuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Toulavý autobus pražské zoologické zahrady pomáhá už čtvrtým rokem šířit povědomí o ochraně kamerunské přírody

Populaci goril, ale i dalších živočišných druhů žijících v kamerunských pralesích, ohrožuje nadměrný lov.

Zvířata zabíjejí nejen pytláci, ale i místní obyvatelé. Představují pro ně totiž tradiční zdroj chutného masa.

Většina dětí z vesnic v okolí pralesa přitom paradoxně živé gorily nikdy neviděla. Znají je jen jako takzvaný bushmeat, maso na talíři. Patří mezi ně i patnáctiletá Sindža.

„Hodně jsem se toho dnes naučila o tom, jak gorily žijí a jak se chovají. Moc se mi líbí, že tu mají tolik zvířat,“ sděluje své dojmy.

A učitel Wirba Ndzebemé dodává: „Tyto děti a jejich rodiny jsou zvyklé jíst bushmeat, takže nemají problém nám to přiznat. My se jim pokoušíme vysvětlit, proč by neměli lovit ohrožené druhy, a snažíme se jim také ukázat alternativy.“

O úspěchu projektu Toulavý autobus svědčí postupný rozvoj ochranářských aktivit mezi místními. Ať už je to vysazování nových stromů nebo chov řekomyší, které mohou prozatím v omezené míře posloužit jako náhrada za maso ohrožených druhů.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme