Prostějov upraví nebezpečná místa na dopravní tepně ve směru z Olomouce

14. únor 2016

Prostějovská radnice upraví nebezpečná místa na Olomoucké ulici, kudy denně do města míří tisíce aut. Opravy se dočká nejen věčně ucpaná křižovatka s ulicí Edvarda Valenty, bezpečněji se přes frekventovanou silnici nově dostanou i cyklisté a pěší. Nově pod ní město vybuduje podjezd.

„Každopádně by to nějaké řešení potřebovalo. Tady se například dost těžko dostává na vedlejší ulice,“ myslí si Petr, který zaparkoval nedaleko křižovatky.

Jakmile totiž chodec stiskne tlačítko pro přecházení a naskočí mu na semaforu zelená, dokáže na několik minut křižovatku na Olomoucké ulici zablokovat. Auta stojí i v případě, že se červená rozsvítí na dalším semaforu v pořadí u přejezdu.

„Když je ráno dopravní špička, tak je to krizovka. Odpoledne to samé,“ popisuje další z řidičů - Lubomír.

Olomoucká ulice patří k hlavním dopravním tepnám v Prostějově. Do města přivádí řidiče jedoucí od Olomouce. Křižovatku s ulicí Edvarda Valenty teď město upraví.

Za radnici situaci komentuje Pavel Smetana z ČSSD, který má na starosti dopravu: „V současnosti tam vzniká takový špunt. Je to způsobené jak semafory, které jsou v současné době na tlačítko, tak také tím, že nejsou propojeny s těmi druhými semafory. Tato situace by se měla vyřešit tím, že se rozšíří pruhy a doplní se světelná signalizace, která bude propojena s tou světelnou signalizací na přejezdu.“

Kromě křižovatky bude bezpečnější i část silnice u mostu, kudy denně frekventovanou cestu přebíhají chodci i cyklisté. Nemají totiž jinou možnost.

Křižovatka na Olomoucké ulici

„Taky tady běhám přes silnici. Je to tady nešťastné. Nějaké řešení by to chtělo. Ta Olomoucká je šílená. Je tady obchodní centrum, takže vysoký provoz. Chodci jsou opravdu ti poslední,“ říká při přecházení mostu paní Ludmila. Větší bezpečnost by měl přinést podjezd.

„Bude udělán podjezd pro pěší, který budou moci využít i cyklisté, aby nepřebíhali frekventovanou komunikaci v oblasti mostu, který je trochu do kopce. Tam totiž mohou nastat okamžiky, že pěší nebo cyklista tam nemusí být dobře viditelný,“ dodává Smetana.

První na řadu by podle něj měla přijít úprava křižovatky, která bude stát přibližně pět milionů korun.

autor: tas
Spustit audio