Las Hermanas Caronni: Navega Mundos

15. únor 2016

Sestavu Las Hermanas Caronni tvoří dvě vysoce muzikální sestry původem z Argentiny a žijící ve Francii. Jejich inspirace sahají od melodií argentinského venkova až po Claude Debussyho a Maurice Ravela.

Laura a Gianna Caronni se narodily v Argentině jako dvojčata a poprvé vystoupily na veřejnosti ve 12 letech ve slavném operním divadle Teatro Colón v Buenos Aires. Před dvaceti lety se z Argenitny přesunuly do Francie, aby v Lyonu dokončily své hudební vzdělání, a začaly vystupovat s významnými argentinskými umělci, kteří tehdy přijížděli do Evropy na koncertní turné. Brzy poté si sestry začaly budovat vlastní repertoár.

Obě hrají na široké spektrum nástrojů včetně klarinetu, houslí, cella, a také zpívají. Do jejich tvorby se promítají inspirace ze Starého i Nového světa - popěvky z venkova Latinské Ameriky i klasická hudba Evropy. Jako své idoly sestry uvádějí Rimského Korsakova, francouzského básníka a zpěváka Georgese Brassense, a též postavy dalších uměleckých disciplin včetně literatury.

03569243.jpeg

Jedním z klíčových stylů argentinské hudby je chamamé. Na rozdíl od tanga, spjatého s životem ve velkoměstě, má své kořeny na venkově, a vzniklo propojením kultury argentinských Indiánů s evropským akordeonem. Je to hudba plná dramatických zvratů a rychlých střihů. Veteránskou postavou chamamé je téměř osmdesátiletý akordeonista Raul Barboza, který se v jedné ze skladeb k sestrám Caronni také přidal.

Sto roků samoty, slavný román Gabriela García Márqueze, se odehrává ve fiktivním městě Macondo ve vnitrozemí Kolumbie. Márquez zemřel v roce 2014 a sestry Caronni věnovaly jeho památce další ze skladeb svého alba.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: La Mélodie Des Choses, Preludio Y Habanera, Macondo, Turchinky Canzonetta.

Spustit audio