Začal soud v kauze Key Investments. Škoda podle obžaloby přesahuje 870 milionů

Pražský městský soud začal rozplétat kauzu kolem makléřské společnosti Key Investments. Podle obžaloby měli tři bývalí manažeři záměrně špatnými investicemi poškodit 45 klientů včetně některých obcí. Škoda podle žalobců přesahuje 870 milionů korun. Obžalovaným hrozí až osm let vězení. Vinu však odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Fenstererová, Daniel Brzkovský a Alena Štorkanová, tři obžalovaní v kauze Key Investments

Klára Fenstererová, Daniel Brzkovský a Alena Štorkanová, tři obžalovaní v kauze Key Investments | Zdroj: ČTK

Nakupoval cenné papíry, o kterých věděl, že jsou na trhu prakticky neobchodovatelné, takže klientům nakonec v rukou zůstaly jen bezcenné dluhopisy. Takovou roli měl podle obžaloby v kauze Key Investments někdejší šéf představenstva Daniel Brzkovský.

Další dvě obžalované, místopředsedkyně představenstva Klára Fenstererová a členka představenstva Alena Šťastná (dříve Štorkanová), mu s tím měly pomáhat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s manažery Key Investments sleduje redaktorka Evelyna Kulíšková

„S využitím neznalosti a neodbornosti zákazníků záměrně zamlčel rizika plynoucí z obchodníkem navrhované a zákazníky schválené investiční strategie a získal tak do dlouhodobé správy finanční prostředky zákazníků, které v rozporu s obecnými principy rozložení investičního rizika investoval sám, případně osoby jemu přímo podřízené,“ popsala státní zástupkyně Darja Dunajová.

Investiční firmě, která je od roku 2012 v konkurzu, svěřily své peníze třeba města Sokolov či Votice, společnost Sokolovská uhelná nebo městské části Praha 6, Praha 13 a Praha 10.

„Připojili jsme se jako Městská část Praha 10 k tomuto řízení s nárokem na náhradu škody ve výši 219 milionů korun,“ řekl například mluvčí desáté pražské části Vít Novák.

Kam zmizely proinvestované miliony, není jasné. Odpovědět na to nechtěl ani Daniel Brzkovský. Poznamenal jen, že někteří klienti část peněz dostali zpátky a také, že se cítí být nevinný.

Před trestním senátem se on ani další dvě obžalované zatím ke slovu zatím nedostali. V případu je totiž mnoho poškozených, a tak se soudní administrativa protáhla.

Výslech obžalovaných podle soudce Petra Hovorky přijde na řadu až v úterý. Hlavní líčení pak bude pokračovat celý týden a potom v březnu. Soudce napočítal přes sto svědků. Další jednání tak zřejmě budou i v létě.

Muže a dvě ženy viní státní zástupkyně ze zločinu porušení povinností při správě cizího majetku a zločinu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

„Spisový materiál je velice obsáhlý, jen obžaloba má 184 stran,“ přiblížila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

ČRo, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme