Walesa pro ČRo: Bylo dobře, že jsme V4 dali dohromady. Jestli bude prospěšná, vydrží

Premiéři visegrádské čtyřky se dnes scházejí v Praze. Mají se hlavně dohodnout na společném postupu při summitu Evropské unie, který bude za několik dní opět řešit migrační krizi. Připomenou si ale také čtvrtstoletí existence visegrádské čtyřky. Bývalý polský prezident Lech Walesa k tomu v Gdaňsku poskytl exkluzivní rozhovor zpravodaji Českého rozhlasu Vítu Pohankovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý polský prezident Lech Walesa poskytl exkluzivní rozhovor zpravodaji ČRo Vítu Pohankovi

Bývalý polský prezident Lech Walesa poskytl exkluzivní rozhovor zpravodaji ČRo Vítu Pohankovi | Foto: Český rozhlas

Visegrádská skupina vznikla před čtvrtstoletím. Polsko zastupoval při zakládající schůzce tehdejší prezident Lech Walesa. Z jeho pohledu byl vznik takového uskupení středoevropských zemí začátkem devadesátých let naprosto logický.

„Západ se integroval po celou tu dobu, kdy jsme my žili v komunismu. Právě proto, že jsme strávili tak dlouhou dobu v jiném systému, potřebujeme nějakou společnou sílu - intelektuální i obecnou. Každá taková společná dohoda a nějaká spolupráce nás činí silnějšími. A z toho důvodu jsme se už tenkrát organizovali; posilovalo to náš hlas při začleňování do Evropské unie i NATO,“ vysvětluje Walesa.

Mezi prezidenty zakládajících zemí přitom fungovala určitá osobní chemie. Lech Walesa se netají tím, že měl vždycky blíž k československému a později českému prezidentovi Václavu Havlovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý polský prezident Lech Walesa v rozhovoru pro Český rozhlas mj. řekl, co si myslí o visegrádské čtyřce a jak vidí její budoucnost

„S Havlem jsme si rozuměli beze slov. Prošli jsme si podobnou školou života za komunismu, zažili jsme jeho násilí, takže jsme se nemuseli ani nějak zvlášť domlouvat. I když samozřejmě při oficiálních setkáních představitelů dvou zemí se musí dodržovat nějaký protokol, ale my jsme se při tom nemuseli nijak překonávat. Mysleli jsme prostě podobně.“

Bez ohledu na střídající se vlády a prezidenty zůstala visegrádská čtyřka v posledních 25 letech základním kamenem diplomatické spolupráce čtyř postkomunistických zemí s podobnou historií a zájmy. Vstup Česka, Maďarska, Polska a Slovenska do Evropské unie podle Lecha Walesy jen potvrdil, že se potřebují často domluvit hlavně ve vztahu ke starším zemím unie.

„Oni už mají své zájmy, my do nich ještě pořád teprve tak nějak dosedáme. Hlavně když jde o ekonomiku. Tam sice samozřejmě každý hraje sám za sebe, ale starší země unie můžou zkoušet prosazovat některé věci na náš účet. Když dokážeme v zemích Visegrádu udržet solidaritu, jsme společně silnější ve vztahu k těm 'druhým'.“

Nejsme proti Evropě, ale nenecháme si diktovat, vzkazují země V4 před pražským summitem

Číst článek

Jenže je také pravda, že v posledních 25 letech nedržely státy visegrádské čtyřky moc často stejnou linii. Jasným příkladem mohla být loňská zářijová schůzka v Praze. Tehdy se dohodly na odmítnutí evropských kvót pro přijetí určitých počtů uprchlíků stanovených v Bruselu.

Avšak Polsko za několik dnů nečekaně na summitu Evropské unie naprosto obrátilo - kvóty přijalo a podle mnohých názorů jasně podrazilo ostatní členy V4. Má tedy tohle uskupení opravdu jasnou budoucnost? Lech Walesa je o tom přesvědčen jen částečně.

„V budoucnosti se budou tvořit různá regionální uskupení, podle typu a zájmů různých zemí - třeba hornatých nebo přímořských. Život se bude přitvrzovat. A jestli budou taková uskupení užitečná a prospěšná, vydrží. Jestli ne, zaniknou. Zatím jsou uskupení jako visegrádská čtyřka úspěšná, bylo dobře, že jsme ho dali dohromady, a proto také vydrželo. Ale, jak jsem říkal, život je prověří,“ říká bojovník proti komunismu, nositel Nobelovy ceny za mír a bývalý polský prezident Lech Walesa.

Visegrádská skupina (V4) | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme