Stop stojaté vodě. V Brazílii začíná týden boje proti komárům

Ve více než 350 městech Brazílie budou chodit agenti místních samospráv společně s vojáky od domu k domu. Důvod je jasný - komáři přenáší virus zika. A ten pravděpodobně způsobuje u nenarozených dětí vážnou vývojovou poruchu - mikrocefalii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadporučice brazilské armády předává portýrovi ve čtvrti Vila Isabel leták a informace, jak proti komárům

Nadporučice brazilské armády předává portýrovi ve čtvrti Vila Isabel leták a informace, jak proti komárům | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Akce začala už o víkendu informační kampaní. Na mnoha místech Brazílie to v tu chvíli vypadalo stejně jako ve čtvrti Vila Isabel v Riu de Janeiru.

První poručice Juliana Prestesová mluví u dveří se správcem domu a dvěma obyvateli. Říká, že přijdou v tomto týdnu ještě jednou, společně s lidmi z radnice. A rádi by si prohlédli dům a dvorek - mají tam hledat hlavně místa, kde se drží voda, a mohou líhnout komáři.

Přehrát

00:00 / 00:00

V brazilských městech budou lidé z radnic společně s vojáky chodit od domu k domu a vysvětlovat opatření proti komárům, informuje zpravodaj ČRo David Koubek

Obyvatelé domu, automechanik José a administrativní pracovnice Ana, se baví o tom, že už svou práci dělají. Ana má třeba v oknech sítě a odpady na vodu v podlaze jsou zavírací, aby do nich nemohli komáři.

Virus zika je přenášen v tropickém a subtropickém klimatu komárem rodu Aedes aegypti a způsobuje onemocnění podobné chřipce. Mezi příznaky patří teplota, bolest kloubů, svalů a hlavy, zánět spojivek či vyrážka. Nemoc po 2 - 7 dnech odeznívá, mnoho nakažených její průběh ani nezaznamená. Virus může spouštět tzv. Guillain-Barrého syndrom či mít vliv na plod těhotné ženy. Více v PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Leták, který dostali, přitom nabádá třeba ještě k tomu, aby zasypávali misky pod květináči pískem nebo vylívali vyhozené láhve a nenechávali vodu ve vyhozených pneumatikách, což je velmi oblíbená líheň komárů.

O kampani řekl víc mluvčí brazilského námořnictva, Fregatní kapitán Stewart Gomes. „Každý obyvatel by měl věnovat deset, patnáct minut a zkontrolovat svůj dům, zda někde nejsou líhně larev, a případně je zlikvidovat.

„Až do pátku jsou mobilizované ozbrojené síly, ale tohle je práce všech Brazilců. Jen tak můžeme ničit komáry aedes aegypti, kteří jsou přenašeči ziky, chikungunyi a dengue," dodává Gomes.

Nechybí ani kritika

Právě na Rio de Janeiro se kampaň proti komárům zaměří, bude jedním z prioritních měst. Jak řekla prezidentka Rousseffová, která se do víkendové akce přímo v Riu zapojila, důvod je jasný - srpnové olympijské hry.

I proto ale někteří kritici tvrdí, že tahle akce na poučení obyvatelstva je spíš mediální kampaní. Například i proto, že v řádově více postiženém Recife bylo v ulicích řádově méně vojáků. Skeptický je i obyvatel Ria de Janeira Manuel de Oliveira Duarte, který už pár kampaní proti komárům zažil.

Vakcína proti viru zika bude do roka, věří Brazílie. Odhad WHO je 18 měsíců

Číst článek

„Ten leták už jsem dostal a já vím, co mám dělat. Stejně jako to dělá spousta lidí. Ale vláda nedělá to, co má. Nemáme třeba čističky odpadních vod. Když i tady ve městě teče odpad z domácností otevřenou stokou, tak celá tahle kampaň je jen blaf. Jen taková Potěmkinova vesnice."

Infektoložka Angela Rochová z nemocnice Oswalda Cruze v Recife, profesorka Univerzity státu Pernambuco | Foto: David Koubek

„Proti komárům by se mělo dělat mnohem více,“ řekla v rozhovoru pro Český rozhlas infektoložka Angela Rochová z nemocnice Oswalda Cruze v Recife, profesorka Univerzity státu Pernambuco. Jako první upozornila na souvislost mezi nákazou virem zika a postižením mozku novorozenců.

Do boje proti komárům se v Brazílii zapojí vojáci, ministři i prezidentka

Číst článek

Někteří kritici také tvrdí, že se nemělo čekat, až skončí volnější období karnevalu, a začít o mnoho dříve než v polovině brazilského léta. Přestože armáda pouze pomáhá v kampani ministerstvu zdravotnictví, mluvčí námořnictva Stewart Gomes postup hájí.

„Ve skutečnosti se tenhle boj vede už dost dlouho. To, co my a federální vláda děláme teď, je celostátní mobilizace v důsledku všech nových událostí, jako je třeba nárůst infekce virem zika."

Že se vše dělá kvůli olympijským hrám, připouštějí s ironickým úsměvem i obyvatelé čtvrti Vila Isabel Ana a José. Ale prý proč ne. Olympijské hry by měly pomoci všem Brazilcům - a je potřeba udělat vše, aby se návštěvníci cítili v Brazílii dobře a bezpečně.

Hlavní zbraní brazilských vojáků byly informace. Rozdávali letáky s informacemi, jak se zbavit komárů-přenašečů zika | Foto: David Koubek

Virus zika | Foto: Český rozhlas

David Koubek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme