V Ostravě vyvíjejí potvrzovací test, který by spolehlivě prokázal přítomnost viru zika

Na zlepšení diagnostiky viru zika teď intenzivně pracují ve Zdravotním ústavu v Ostravě. Mají už k dispozici testy, které umožňují infekci prokázat nejen v případě, když ji pacient právě prodělává, ale i zpětně. Na výsledky se ale zcela spolehnout nemohou. Odborníci z tamní laboratoře, která prozatím jako jediná v Česku testy zajišťuje, tak stojí před výzvou - vyvinout potvrzovací test, který by pochybnosti odstranil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

medicína, krev, laboratoř, odběr krve, ampule

medicína, krev, laboratoř, odběr krve, ampule | Foto: Fotobanka Pixabay

„V této laboratoři zjišťujeme protilátky, které se vyšetřují z krve,“ říká lékařka Hana Zelená.

Vzorky krve jsou uloženy v lednici. „Nejčastěji posílají vzorky z nejrůznějších infekčních oddělení. Občas nám přijde vzorek od gynekologa, který má v péči těhotnou, která přicestovala z nějaké rizikové oblasti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zlepšení diagnostiky viru zika intenzivně pracují v Národní referenční laboratoři v Ostravě. Více v reportáži Ivy Havlíčkové

Současné testy ale nejsou stoprocentní. Výsledek může být pozitivní i v případě, že člověk prodělal jinou infekci, třeba horečku denge. Právě proto teď zdejší odborníci vyvíjejí potvrzovací test.

„To už není komerční metoda, to se nikde koupit nedá, protože na to potřebujeme mít živý virus. A ten se nám podařilo získat,“ vysvětluje lékařka.

Virus je uložen v lednici při minus 80 stupních.

„Už jsme to v naší laboratoři vyvinuli na řadu různých jiných arbovirů. Používáme to v podobných pochybnostech, například u zkřížených reakcí. Hodně nám to pomáhá. Uvidíme, jestli se nám to povede. Věřím, že ano,“ předpovídá Hana Zelená.

Stop stojaté vodě. V Brazílii začíná týden boje proti komárům

Číst článek

Na laboratoř se v poslední době obrací řada volajících kvůli obavám z viru zika. Například jestli ten, kdo se vrátil z Brazílie, může být v kontaktu s těhotnou ženou.

„Já to chápu, že se lidé bojí. Říká se, že se virus může vylučovat z různých tělesných tekutin – slin, moči, spermatu. Nemyslím si, že by tam byla nějaká nákaza těhotné při běžném kontaktu,“ uklidňuje lékařka.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme