Platini se snaží zvrátit zákaz činnnosti. Zůstává mu funkce v UEFA a vliv

Odvolací komise Mezinárodní fotbalové federace FIFA dnes projedná případ Michela Platiniho. Prezident Evropské fotbalové unie dostal osmiletý zákaz působení ve fotbale, a přišel tak o možnost kandidovat na šéfa FIFA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvý šedesátník Michel Platini

Čerstvý šedesátník Michel Platini | Zdroj: Reuters

„Timing pro mě není moc dobrý. Nemůžu svést bitvu o tento post se svými soupeři. Nedovolujeme mi to zapojit se do té hry. Takže opouštím závod o funkci předsedy FIFA," oznámil Platini na začátku roku v rozhovoru pro deník L´Équipe.

Vzdal tak boj o možnost být mezi kandidáty pro volbu šéfa FIFA, která bude 26. února, a ve které měl být, podle prognóz před vypuknutím kauzy, jedním z favoritů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michel Platini se pokouší zvrátit rozhodnutí etické komise FIFA o 8letém zákazu činnosti

Šedesátiletého Francouze potrestala etická komise Mezinárodní fotbalové federace za podezřelou platbu z roku 2011, kterou dostal od také na osm let potrestaného šéfa FIFA Seppa Blattera.

Dva miliony švýcarských franků byla ale podle jejich verze odměna za poradenskou činnost a měli na ni mezi sebou ústní dohodu.

Oba odmítají, že by provedli něco špatného. Michel Platini - stejně jako Blatter - se tak snaží dokázat svou nevinnu místo plánovaného boje o funkci prezidenta FIFA.

„Protože to má důvod ten boj teď vzdát a věnovat budoucnost mému celkovému očištění od těch obvinění. Nemůžu se mýlit. Jsou to věci, které dopadly na moji hlavu, a teď se s nimi musím vyrovnat. Nerozumím tomu, co se mi teď děje, proč mě FIFA označila za hříšníka," diví se Platini.

Do vyřešení kauzy za ním stojjí i Evropská fotbalová unie, a nový šéf UEFA se zatím volit nebude. Navíc, i kdyby Francouz trest nezvrátil ani u Mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne, může mít vliv na chod FIFA. Hlavní evropský kandidát na šéfa světového fotbalu a „náhradník“ za Platiniho, Gianni Infantino prohlásil, že trest nebrání tomu, aby s šedesátiletým Francouzem „mluvil o mnoha věcech.“

Michel Platini | Foto: Český rozhlas

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme