Praha nemá zájem rozdělovat EU, zdůraznil ministr Zaorálek před summitem Visegrádu

Česko odmítlo výhrady Německa proti agendě dnešního mimořádného summitu visegrádské čtyřky v Praze. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD v Bruselu řekl, že Praha nemá zájem Evropskou unii rozdělovat.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Šéf české diplomacie tak reagoval tak na německé obavy, že státy Visegrádu by mohly kvůli uprchlické krizi požadovat utěsnění hranice mezi Řeckem a Makedonií, což by mohlo podle Berlína Řecko destabilizovat.

Německo kvůli tomu podle diplomatů poslalo do všech zemí Visegrádu diplomatickou nótu, což už potvrdil slovenský premiér Robert Fico. Podle Zaorálka ale nebude problém si s Němci vše vysvětlit.

Nejsme proti Evropě, ale nenecháme si diktovat, vzkazují země V4 před pražským summitem

Číst článek

„Nemáme zájem dělat politiku, která by někoho vylučovala. A myslím si, že není nic obtížného o tom přesvědčit i Německo,“ zdůraznil Zaorálek.

„Nacházíme se v situaci, která je obtížná. A pokud vznikne představa, že někdo vytváří nějaké parciální řešení, tak je třeba to vyvrátit. A myslím, že to není tak těžké,“ dodal.

Analytici: Země V4 nechápou, jak se hledají spojenci, a své argumenty nedokážou vysvětlit

Číst článek

Visegrádská čtyřka dnes na summitu v Praze probere migrační krizi. Středoevropské země na schůzku pozvaly i Makedonii a Bulharsko. Právě hranice těchto dvou států s Řeckem chce V4 utěsnit, pokud Atény i dál budou selhávat v ochraně vnější hranice Evropské unie.

Visegrádská skupina (V4) | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme