Osmnáctiletý autor chystá muzikál s Jihočeskou filharmonií a rozhlasovými mistry zvuku

15. únor 2016

Nový český muzikál Cyrano vzniká i ve studiích Českého rozhlasu České Budějovice. Mistři zvuku se podíleli na natáčení hudby teprve osmnáctiletého skladatele Vojty Adamčíka s orchestrem Jihočeské filharmonie.

„Je to původní muzikál. Partituru připravila aranžérka Alena Jelínková, která studuje konzervatoř v Praze, z těch základních not a klavírního dema opravdu udělala orchestrální zvuk, což je paráda,“ říká Vojtěch Adamčík.

Hudební podklad pro muzikál nahrála Jihočeská filharmonie. „To byla víceméně náhoda. Zašel jsem do filharmonie, řekl jsem, že připravuji muzikál a že potřebuji natočit orchestrální podklady, a zeptal se, jestli by neměli zájem,“ popisuje autor.

Nahrávku dolaďovali na mixážních pultech ve studiu mistři zvuku Českého rozhlasu České Budějovice. „To, co se nepodařilo při natáčení čistě, se teď snažíme vylepšit, aby to bylo hezké na poslech,“ prozradil mistr zvuku Roman Kamba.

Mezi členy orchestru byl violoncellista Jiří Šlechta. „Stalo se tu a tam, že pan skladatel vrtěl hlavou a dirigentka zvedala prst. Potom mladý skladatel naskočil ke klavíru a natočili jsme to s ním,“ vyprávěl.

Tento týden se bude k hudebním podkladům natáčet zpěv. Nový původní český muzikál Cyrano z dílny Vojty Adamčíka bude mít premiéru v pátek 25. března v Českých Budějovicích.

Zkoušky na nový muzikál Cyrano, který napsal osmnáctiletý student Vojtěch Adamčík
autor: Martin Pokorný
Spustit audio