Papež Jan Pavel II. udržoval 'blízký vztah' s vdanou filozofkou, tvrdí BBC

Dosud neznámé skutečnosti o soukromém životě zesnulého papeže Jana Pavla II. odvysílala britská BBC. Ta se v pořadu Panorama soustředila na dlouholeté přátelství Karola Wojtyly s americkou vědkyní polského původu. Ze soukromé komunikace BBC vyvodila, že mezi pozdější hlavou katolické církve a Annou-Teresou Tymienieckou panoval 'blízký vztah'.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Jan Pavel II.

Papež Jan Pavel II. | Foto: toni amonti

BBC použila kromě výrazu „blízký vztah“ také například „intenzivní přátelství“. Nemáme důvod se domnívat, a pořad Panorama to ani nenaznačuje, že došlo k porušení celibátu, jakkoli ten vztah šel evidentně nad rámec toho, co bychom nazvali přátelstvím.

Eamon Duffy, profesor Cambridgeské univerzity, mluví v mimořádně přesvědčivé reportáži na základě předložených materiálů o „intenzivním vztahu atraktivní ženy s hlavou katolické církve“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořad britské BBC, který zmapoval vztah mezi Janem Pavlem II. a americkou filosofkou polského původu, sledoval zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Z dopisů pozdějšího papeže z roku 1976 podle BBC vyplývá, že Wojtyla nedokázal vysvětlit a popsat vzájemný vztah s Tymienieckou z hlediska křesťanství. Faktem je, že po roce 1973, kdy se oba lidé seznámili – Tymieniecká přijela z USA pracovat s Wojtylou na filosofickém spise – tehdejší krakovský arcibiskup opakovaně pozval vědkyni na toulky přírodou, společnou dovolenou pod stanem a jeli spolu i na lyže.

Karol Wojtyla nazývá v korespondenci Tymienieckou „darem od Boha“. I poté, co byl zvolen papežem, polsko-americké vědkyni, která byla vdaná za harvardského ekonoma, slíbil, že jejich vztah neochabne, a faktem je, že Anna-Teresa Tymieniecká za Svatým otcem jezdila i do Vatikánu, a že ho navštívila i den před smrtí.

Výjimečné pouto dvou lidí

Carl Bernstein, jeden z nejslavnějších novinářů moderní doby, hrdina kauzy Watergate, s Tymienieckou, která je 2 roky po smrti, opakovaně mluvil, a taky je přesvědčený o výjimečném poutu těchto dvou lidí a taky o vlivu profesorky na samotný pontifikát.

Britská televize BBC se odvolává na soukromou korespondenci, kterou Tymieniecká v roce 2008 prodala za vysokou, údajně sedmimístnou částku v dolarech polské Národní knihovně. Jedná se o velký archiv, který obsahuje stovky dopisů a mnoho fotografií. Kempující Karol Wojtyla v roce 1978 v modrých šortkách a bílém tílku, oba přátelé na zimní dovolené na lyžích apod.

Pořad klade nepříjemné dotazy, zda se dopisy zvážily během procesu kanonizace Jana Pavla II. Neví se, zda se dopisy do Vatikánu vůbec dostaly a zda se zkoumaly. Podle Eamona Duffyho mohly mít dopisy vliv na svatořečení Jana Pavla II., nebo minimálně na výjimečnou rychlost této procedury.

Další rozměr Panoramy – polská Národní knihovna odmítla originály korespondence ukázat, a pohrozila BBC žalobou, pokud by dopisy ukázala a citovala z nich. Polské vládní úřady ani neprozradily, za jakou částku (ze státních peněz) se korespondence zakoupila.

Jan Pavel II. / Karol Józef Wojtyła | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme